Pärlan stängde skolans portar

avCarina Bergfeldt

Piercade Molly – dålig förebild enligt rektorn

1 av 2 | Foto: Foto: PETTER KOUBEK
FÖRBJUDET Piercingen i 13-åriga Molly Palmborgs näsa fick rektorn att ta fram regelboken.

Molly, 13, får inte börja på den kristna friskola hon redan blivit antagen till.

Orsaken är att hon är piercad och har en liten pärla i näsan.

– Rektorn sa att min dotter var en dålig förebild, säger

Mollys mamma Therese Palmborg.

Den kristna friskolan i Örebro grundades 1994.

Sedan starten har Grenadjärskolan haft en tydlig klädkod för eleverna. De som går där förväntas ha en vårdad klädsel. Tatueringar, piercingar, utmanande kläder och t-shirtar med rasistiska budskap är inte okej.

– Vi har elever upp till 15 år. Då räknar man inte med att de ska ha piercingar och tatueringar. Det är sådant man gör när man blir äldre, säger rektorn Yvonne Wirhall till Nerikes Allehanda.

Glada att få plats

Det var i våras som Molly Palmborg, 13, fick en plats på skolan.

– Vi fastnade för deras kristna värderingar och att det var så få elever i varje klass. Vi var överlyckliga när Molly fick en plats, säger Therese Palmborg, 30.

När en elev ska börja på skolan har rektorn ett intagningssamtal där man går igenom reglerna. Så skedde även den här gången.

– Vi hade gått runt och tittat på skolan och sedan i slutet tar hon fram ett papper om regler och säger att min dotter är en dålig förebild om hon har sin piercing, säger Therese Palmborg.

– Molly hade länge önskat sig en piercing och fick den som belöning när hon hade varit duktig, ställt upp för mobbade i skolan. Jag förstår inte hur rektorn resonerade för hon hade själv hål i öronen, flera elever hade örhängen. Vad är skillnaden mellan en liten pärla i näsan och hål i öronen?

Nu anmäler Therese Palmborg skolan till Skolinspektionen.

Känslig ålder

– Jag tycker att de har handlat fel. 13 är en så känslig ålder och att då få höra att man inte duger, på en kristen skola till råga på allt ... min dotter är jätteledsen.

Grenadjärskolan ska svara Skolinspektionen senast den 7 juli.

Aftonbladet har förgäves sökt rektor Yvonne Wirhall.