Nu kommer solen!

En väderstrid mellan högtryck och lågtryck utspelar sig just nu över Sverige.

Resultatet blir en blandning av både sol och regn.

Men den här gången vinner solen.

– På onsdag blir det 25-30 grader över hela landet, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

En högtrycksrygg växer in över Skandinavien under natten till måndagen. Och med den skjuts lågtrycken bort.

– Det är ett läge mitt emellan de här vandrande lågtrycken och det här jättevarma högtrycket. Det gör att det blir ett försvagat högtryck med ett ganska hyfsat väder, säger Martin Hedberg.

Temperaturen stiger

Och under tisdagen börjar vi märka av resultatet.

– Då kommer det in en portion varmluft och temperaturerna blir kanske en fem grader varmare än nu. Värmen och högtrycket försöker kämpa sig kvar, säger Martin Hedberg.

Som tur är går värmen segrande ur striden, iallafall den här gången.

25-30 grader varmt

Och på onsdag blir det riktigt fint över hela landet. Då kan temperaturerna gå upp mot 25-30 grader hela vägen från norr till söder.

– I början av veckan är det varmast i Östersjölandskapen, i Götaland, Östra svealand och utmed norrlandskusten. Temperaturena går upp mot 25 grader främst i Skåne, Blekinge, Småland, Öland och Gotland förstås, Västra svealand och upp till västernorrland och Medelpad. Men sen blir det mer rättvist fördelat upp över hela landet, säger Martin Hedberg.

I slutet av veckan och mot nästa helg kan ett nytt lågtryck försöka ta sig in över landet. Det ligger nämligen och väntar ett borta över Island. Men det är ännu inte helt klart om det är värmen eller regnet som vinner nästa kamp.

Tills dess får de som kan helt enkelt njuta av det varma sommarvädret som bjuds i början av veckan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN