Gbagbos högkvarter stormat

NYHETER

Ex-presidenten ska ännu inte ha gripits

Foto: Outtaratrogna soldater vid en gränsstation till Abidjan i Elfenbenskusten.

Alassane Ouattaras styrkor uppges nu ha tagit sig in i Laurent Gbagbos högkvarter i Abidjan.

Än har dock inte ex-presidenten kunnat gripas och han vägrar fortfarande hårdnackat att ge upp.

Men förhoppningen växer nu ändå om ett snart slut på striderna i Elfenbenskusten.

Foto: Laurent Gbagbo

– Elfenbenskustens republikanska styrkor har bestämt sig för att lösa problemet Laurent Gbagbo. Vi ska till hans residens för att fånga honom. Den här charaden måste ta slut eftersom landet håller på att kollapsa, säger Sidiki Konaté, talesman för Ouattaras premiärminister Guillaume Soro enligt AFP.

Och under onsdagskvällen tog sig styrkorna in i högkvarteret – men utan att hitta Gbagbo. En talesman för Gbagbo bekräftar för CNN att residenset har attackerats.

Vägrar ge upp - förhandlingarna har kraschat

Samtidigt verkar Gbagbo inte benägen att ge upp. I går kom uppgifter om att han höll på att ge med sig i förhandlingar men tidigare i dag tillbakavisade han dessa uppgifter och även Frankrike - som leder förhandlingarna - uppgav att samtalen kraschat.

Laurent Gbagbo förlorade presidentvalet i höstas, ett val som såväl landets valkommission som FN anser gick juste till. Trots det har han vägrat lämna ifrån sig makten till valvinnaren Alassane Ouattara.

Gbagbo ska enligt sina egna rådgivare befinna sig i en bunker under det residens i Elfenbenskustens ekonomiska huvudstad Abidjan som nu alltså uppges vara helt omringat.

Övertygat styrkor att han är sänd av gud

Däremot menar Sidiki Konaté att ett gripande av Gbagbo inte nödvändigtvis kommer få slut på striderna. Enligt honom finns det fortfarande soldater vars lojalitet med Gbagbo är så stark att de svårligen kommer ge upp.

– Det finns styrkor som Gbagbo har övertygat om att han är sänd av gud för att leda landet. Han har hjärntvättat dem. Vi tror att det kan vara något fel på hans huvud, säger Konaté till Al Jazira.

Japanska ambassadörens hem attackerat

Under onsdagskvällen kom också uppgifter om att Japans ambassadör på Elfenbenskusten har fått sitt hem attackerat.

– Jag och ett dussin andra människor har låst in oss i ett rum med skottsäker dörr, säger ambassadör Okamura Yoshifumi till AFP.

Sent på onsdagskvällen gick franska styrkor in för att befria ambassadören.