Lennart, 95 – stinsen som blev aktieorakel

Tjänade 140 miljoner kronor – på sin hobby

INGET BOKSLUT  Aktiestinsen Lennart Israelsson ger ut sina memoarer om hur han blev mångmiljonär på börsen. Men trots sina 95 år är han inte färdig på aktiemarknaden.
INGET BOKSLUT Aktiestinsen Lennart Israelsson ger ut sina memoarer om hur han blev mångmiljonär på börsen. Men trots sina 95 år är han inte färdig på aktiemarknaden.

NÄSSJÖ. Aktiestinsen Lennart Israelsson, 95, summerar sin makalösa karriär i boken ”Miljoner på spåret”.

Han bjuder på sina bästa tips – och avslöjar att han skänkt bort närmare 100 miljoner kronor.

Observera att memoarerna inte är en slutstation.

– Åh nej, än är jag inte färdig på aktiemarknaden, brummar den vitale gamle gentlemannen där han sitter vid datorskärmen och kollar börsutvecklingen.

– Jag kände bara att jag ville berätta innan jag blir för gammal. Inte trodde jag att jag skulle leva så här länge.

Blev aktieorakel

Lennart Israelsson utropades till orakel i affärspressen redan på 80–talet då det visade sig att en anonym stins på tågstationen i Malmbäck lyckats så pass med sin aktieportfölj att han blivit miljonär.

– Under mina 40 år som SJ–anställd tjänade jag totalt 827 000 kr. Fritidssysselsättningen med aktier har gett 140 miljoner, säger aktiestinsen.

Men du sitter inte och ruvar på din feta portfölj, eller hur?

– Absolut inte. Merparten har jag skänkt bort till ändamål som jag tycker är viktiga. Bland annat 30 miljoner kronor till Kungliga Vetenskapsakademien. Pengarna får inte spekuleras med, utdelningen ska gå till stipendier.

Vilka andra har du gynnat?

– Brinellgymnasiet här i Nässjö har fått 10 miljoner och nu senast har Högskolan i Jönköping fått 5 miljoner som ska användas till starta eget-stipendier på entreprenörsutbildningen.

Sågar monsterlöner

Om tidens yviga bonusar och höga direktörslöner har 95–åringen vassa åsikter:

– Bonusar är en larvig företeelse hämtad från Amerika. Och att direktörerna måste ha så höga löner är en direkt lögn – företagen kan få duktigt folk också med modesta ersättningar.

Utöver rådgivning om aktier har Lennart Israelsson också ett par handfasta hälsotips:

– Korsord är bra för hjärnan och dans gör kroppen gott.

Publisert: