Kvinna fast på borggård – frös ihjäl

NYHETER

Blev kvar på Kalmar slott efter en gudstjänst på nyårsafton

Foto: Kvinnan stängdes av misstag in på inre borggården på Kalmar slott efter gudstjänsten på nyårsafton. Först i morse upptäcktes hon av en vaktmästare. ”En mardrömshistoria”, säger Reinhold Liljedahl, vakthavande befäl på polisen i Kalmar.

En 65-årig kvinna har avlidit efter att av misstag ha stängts in på Kalmar slott på nyårsafton.

Först på söndagsmorgonen upptäcktes hon av en vaktmästare.

Kroppstemperaturen var då 19 grader och hennes liv gick inte att rädda.

Foto: Porten in till den inre borggården på Kalmar slott.

– En mardrömshistoria. Det här handlar om maximal otur, säger Reinhold Liljedahl, vakthavande befäl på polisen i Kalmar.

Kvinnan rapporterades vid lunchtid på nyårsafton försvunnen från ett särskilt boende och polisen inledde eftersökningar. Vid klockan 16 hölls en gudstjänst i slottskyrkan och därefter slogs portarna igen när den sista personen lämnade slottet vid omkring klockan 17.

Mörkt vid stängning

Kvinnan ska inte ha deltagit i gudtjänsten men en präst ska ha upptäckt henne i en trappa och sagt till henne att gå därifrån eftersom de skulle stänga.

Men av någon anledning har kvinnan ändå blivit kvar och undgått att bli upptäckt när svenska kyrkans personal till slut stängde till.

– Oavsett vem som är sist därifrån följer alla samma rutiner innan man stänger, man kollar inomhus och utomhus så att ingen blir kvar, säger Åke Andersson, vd på Destination Kalmar och högste ansvarig för alla aktiviteter på Kalmar Slott.

Gå över rutinerna

Han säger att man nu ska gå över rutinerna en gång till men förklarar samtidigt att det finns vägar ut även för den som blivit instängd.

– Det är två dörrar ut som går att öppna från insidan, säger Åke Andersson.

Detta har dock kvinnan uppenbarligen inte uppfattat eller på något sätt misslyckats med. Eftersom det var helg upptäcktes hon också först vid halv nio-tiden på söndagsmorgonen – drygt ett och ett halvt dygn efter att hon blev instängd.

"Mycket tragiskt"

– Det var vaktmästaren som skulle in och kolla om det behövde sandas som hittade henne. Han tyckte då att hon gjorde ljud ifrån sig och ringde omedelbart till sos. Det hela är mycket tragiskt, säger Åke Andersson.

Det har varit flera minusgrader i Kalmar under hela helgen och polisen uppger att hennes kroppstemperatur låg på 19 grader när hon fördes till sjukhuset i Kalmar. Där har man sedan konstaterat henne död.

– Vi hade letat efter henne i det här området men det här scenariot kunde ingen drömma om, säger Reinhold Liljedahl.