Här förs han till nya förhör

avOlof Svensson

Foto: Henning Carr Ekroll/ VG

Anders Behring Breivik har lämnat Ila-fängelset och transporterades i morse i pansarbil till polisstationen i Oslo.

Förhöret hålls på polisstationen Grönland i centrala Oslo och beräknas ta hela dagen.

Anders Behring Breivik transporterades på förmiddagen från sin isoleringscell på Ila-fängelset för att på nytt förhöras av polisen i Oslo, skriver VG. Han hämtades strax efter klockan nio och transporterades i en Mercedes Geländewagen. Fönsterrutorna i baksätet, där Breivik satt, var täckta med svarta sopsäckar.

Vid förhöret är polisens högsta prioritet är att få svar på om han agerade ensam eller om han hade någon medhjälpare. En annan högprioriterad fråga är om Norge fortfarande befinner sig i fara.

Inga nya krav

Breivik har inte ställt några nya krav inför fredagens förhör. När han förhördes senast, dagen efter attentaten, tog förhöret sju timmar. Han förde då fram flera krav, bland annat att han ville bli undersökt av en utländsk psykiatriker, han ville också få tillgång till dator i cellen. Kraven godkändes inte.

Fredagens förhör beräknas ta hela dagen och enligt åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby handlar det främst att gå igenom förra förhöret på nytt.

Resultat från psykiatrisk undersökning dröjer

Breivik kommer sitta häktad och fullt isolerad i åtta veckor framöver. Två sakkunniga ska undersöka hans psykiska hälsa, resultatet kan ta flera månader att få fram. Geir Lippestad, Breiviks advokat, säger till VG att hans arbete inte går ut på att försöka få sin klient frisläppt.

– Det är inte en fråga om han frikänns eller inte. Det är en fråga om han döms till fängelse eller psykiatrisk behandling på en institution där han kommer hållas inspärrad. Det är viktigt att befolkningen förstår det...det handlar om vilken paragraf han ska dömas efter och hur länge han ska sitta bakom lås och bom.

Åtal dröjer flera månader

Pål-Fredrik Hjort Kraby menar att det kommer att ta flera månader innan det kan närma sig ett åtal. När det blir nya häktningsförhandlingar kommer de troligtvis att ske bakom stängda dörrar.

  – Vi får in massor av information och vi måste utreda om han haft någon medhjälpare, sade Pål-Fredrik Hjort Kraby vid polisens presskonferens på torsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM