Polisen: Så grep vi Breivik på ön
Uppdaterad 2012-04-14 | Publicerad 2011-07-27
Insatsledaren berättar om polisens arbete på Utøya
Insatsledare Håvard Gåsbakk satt i den andra båten som anlände till Utøya efter fredagens skjutning.
– När vi kommer ser vi hur det skjuts på öns södra sida, säger han vid en presskonferens på onsdagen.
Insatsledare Håvard Gåsbakk var ledig när skjutningen började, men kallades tidigt in, och var på plats 16 minuter efter att larmet nådde polisen.
När Gåsbakk kom till Storøya, samtidigt som beredskapsstyrkan från Oslo, fanns redan en polisbåt i vattnet. Tio poliser, varav åtta från insatsstyrkan, begav sig genast mot Utøya i båten, som drabbades av motorproblem.
– Då var det redan båtar på väg för att möta upp oss, säger Gåsbakk.
Poliserna delade upp sig i två båtar, och fortsatte mot Utøya. De säger att motorproblemet inte gjorde att insatsen tog längre tid, men ska nu utreda varför polisbåten drabbades av problem.
Polisen möts av ungdomar
När den första båten kom fram möttes de av springande ungdomar som pekar ut för polisen att gärningsmannen är norrut på ön.
– Det teamet satte genast igång att försöka ta gärningsmannen, säger han.
– När vi i nästa team närmar oss ser vi hur det skjuts på öns södra sida. Vi ser nedslag av ammunition i vattnet och vi hör smällar. Det smäller hela tiden.
Gåsbakk berättar hur de går i land och genast börjar springa mot sydspetsen, en sträcka på ungefär 350 meter. Redan på väg dit ropar det att de är beväpnad polis, för att gärningsmannen ska rikta uppmärksamheten mot dem i stället.
– Gärningsmannen står där med armarna höjda över huvudet. Han grips. Vapnen låg ungefär 50 meter bakom gärningsmannen, säger Gåsbakk.
Nu vidtar ett stort räddningsarbete där livräddande insatser sätts in, samtidigt som överlevande evakueras och sökandet efter fler eventuella gärningsmän inleds.
– Efter hand övergick det i en räddningsaktion, säger Gåsbakk.
Tackar båtägare
Norra Buskeruds polisdistrikt har ansvaret för Utøya där flest unga människor omkom i fredags.
På onsdagens presskonferens tackar Sissel Hammer, polischef i Norra Buskeruds polisdistrikt, för den insats som bland annat de båtägare som hjälpte till gjorde, samt allt det arbete som polis, räddningstjänst och frivilliga har gjort efter händelsen.
– Det återstår mycket arbete, säger Hammer.
Enligt polisen handlar det om mellan 200 och 300 personer som räddades ur vattnet.
Angående den långa responstiden från polisen sida säger Sissel Hammer:
– Jag tror inte att vi hade någon möjlighet att komma dit tidigare.
Ungefär 600 evakuerades
Sökandet i vattnet pågår med hjälp av två båtar, varav den ena är en mini-ubåt och den andra en sonarbåt.
Ön och det närmaste området omkring den är fortfarande avspärrad. Det svåra arbetet med att identifiera de många omkomna pågår.
– Det värsta tänkbara har skett. Det har varit helt overkligt, säger Sissel Hammer.
Ungefär 600 människor evakuerades i fredags från Utøya till evakueringshotellet Sundvolden. Där togs de emot, registrerades och fick kläder bland annat. Det upprättades också ett anhörigcentrum.
På Utøya kommer det framöver att hållas en ceremoni för de drabbade.