Retorikexperten: Björklund var ovanligt varm

Stilistiskt snyggt - med inspiration från politikerna i USA.

Aftonbladet lät retorikexperten Elaine Bergqvist göra en snabbanalys Björklunds tal:

– Han var faktiskt ovanligt varm i kväll.

Elaine Bergqvist.
Elaine Bergqvist.

  Huvudbudskap

– Sverige behöver ett modernare arbetssätt. Det måste löna sig att utbilda sig, även i kvinnodominerade yrken. Humaniora är en byggsten i vår kultur. Vi måste stå starka i den globala talangjakten (kvalificerad arbetskraft). Det är hög tid att låta lärare vara lärare. Alla barn i Sverige har rätt till en trygg uppväxt. I morgondagens Europa bygger vi broar.

  Återkommande ord

– Rättvisa, löna sig, jämställdhet, lärare, global talangjakt.

  Helhetsintryck

– Det var stilistiskt snyggt uppbyggt. Många metaforer och liknelser, men samtidigt konkreta exempel som man kunde sätta sig in i. Björklund vad ovanligt varm.

– Det första intrycket var att han hade två prompters. Det är spännande som retoriker att se svenska politiker hämta inspiration från de amerikanska. Problemet är att i USA försöker de vänja sig av prompters. Annars ett väldigt bra tal, ett snygg tal. Till skillnad från förra året så var det ingen dysters skolavslutning, utan en med fyrverkerier.

  Kroppsspråk

– Han tittade till höger och vänster på sina prompters. Han ville vara både inspirerande och talarstolskramare och jag tycker han lyckades. Tyvärr såg publiken att han kollade på sina prompters, men talet var så pass bra att det nog spelade mindre roll.

  Retorisk giftpil

– Låt Håkan Juholt drömma sig tillbaka, vi andra drömmer om framtiden.

– Det var inte bättre förr, möjligtvis för socialdemokratiska partiledare.

– Den rödbruna sörjan.

Publisert: