Klirr i kassan för Saab – när huset är sålt

Biltillverkaren skrev i dag ett slutligt avtal med kineserna – i morgon väntar besked från Riksgälden

Kineserna tog i dag i hand på ett slutligt avtal.

Europeiska investeringsbanken gav grönt ljus att sälja fastigheten.

Nu väntar snabba beslut av Riksgälden och regeringen – och sedan vill Saab tuta och köra igång med tre nya bilmodeller.

På måndagsmorgonen skrev Saab ett samarbetsavtal med kinesiska biltillverkaren Pang Da och Youngman. På eftermiddagen annonserade Europeiska investeringsbanken (EIB) att Saabs fastighetsförsäljning godkänns. Två positiva besked som drar in miljoner till Saabs tomma kassa.

255 miljoner i kassan

Fastighetsförsäljningen ger biltillverkaren välbehövliga 255 miljoner kronor. Men än kan inte Saabs anställda och ledning andas ut.

– Det är väldigt positivt att EIB säger ja. Men vi behöver svenska regeringens och Riksgäldens godkännande för att affären verkligen ska gå igenom. Vi hoppas på ett svar från Riksgälden och regeringen snabbt, säger Gunilla Gustavs vid presstjänsten hos Saab.

Fastighetsbolaget Hemfosa leder det konsortium av fastighetsinvesterare som länge förhandlat om att köpa fastighetsbolaget Saab Property.

Affären har dragit ut på tiden eftersom det behövs godkännande från både svensk, europeisk och kinesisk sida.

Besked från Riksgälden dröjer

Riksgäldens granskning av fastighetsaffären väntas bli känd tidigast på tisdagen, enligt TT.

Erik Bratthall, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson säger till TT att det kan bli aktuellt med ett extra regeringssammanträde för att behandla Saabs fastighetsaffär. Ordinarie regeringssammanträde är på torsdag.

Köper hälften – och hyr ut

Hemfosas plan har varit att köpa 51,1 procent av fastighetsdelen – som sedan Saab ska hyra. Det handlar helt enkelt om att Saab måste få loss pengar till löpande utgifter och skulder.

– Detta bidrar mycket till kortsiktig finansiell förstärkningen som vi behöver, för att komma överens med våra leverantörer och för att kunna återstarta produktionen. Det är vår topprioritet nu, säger Gunilla Gustavs.

Saab ställde lagom till midsommar in löneutbetalningarna. Försenat har de anställda, enligt Gunilla Gustavs, nu fått sina löner.

Pengarna som väntas komma in via fastighetsförsäljningen lär gå till att bland annat täcka de anställdas kommande lönecheckar.

Tre nya bilar

Swedish Automobile, kinesiska Pang Da och kinesiska Youngman skrev i dag också under det slutgiltiga samarbetsavtalet. Det ska ge Saab 245 miljoner euro.

Ett avtal som håller dörren öppen för den ryska investeraren Vladimir Antonov, och även det måste godkännas av myndigheter för att affären ska gå i lås. I Sverige ligger beslutet hos Riksgälden.

Planen är att Saab tillsammans med Youngman ska ta fram tre helt nya bilar: Saab 9-1, Saab 9-6 och Saab 9-7. En kompakt mini-Saab ska rulla i framtiden.

– Vår ambition har alltid varit att bredda vårt produktprogram, säger Eric Geers, informationschef på Saab till TT.

Facket: Det är kul!

Anette Hellgren, fackordförande för Unionen på Saab, tror att regeringen också gör tummen upp och gläds åt tillskottet från fastighetsförsäljningen.

– Visst är det kul! Nu rasslar det på.

Aftonbladet har utan resultat sökt Hemfosa för en kommentar.

Aftonbladets bloggar
Publisert: