Almedalen 2011

Centern öppnar för att bryta med alliansen

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Partimedlemmarna: Centerpartiet har identitetskris

MONTAGE Ledande centerpartister öppnar för att bryta med alliansen. Moderaterna har blivit för stora menar man.
MONTAGE Ledande centerpartister öppnar för att bryta med alliansen. Moderaterna har blivit för stora menar man.

Centerpartiet befinner sig i en identitetskris. Moderaterna har blivit för stora och kör över partiet.

Nu vill flera ledande centerpartister bryta samarbetet med alliansen, enligt Svenska Dagbladet.

– Jag tror att det är väldigt sannolikt att vi inte går in i allians inför valet, säger Lars Johansson, distriktsordförande i Örebro län.

En rad tunga centerpartister visar nu sitt missnöje med allianssamarbetet. Partiet har hamnat i skymundan, väljarna måste ha fler alternativ och ett mindre uppstyrt samarbete efterfrågas. Ett stort problem är att storebrodern Moderaterna stjäl all uppmärksamhet från Centerpartiet. Merparten av de 27 centerpartistiska distrikten anser att allianssamarbetet har varit dyrbart för partiet.

Hela alliansen kan upplösas

Partiets identitetskris kan vara slutet på hela allianssamarbetet och inför valet 2014 kan alliansen upplösas, något som Lars Johansson inte kommer motarbeta. Han anser att de mindre partierna har svårt att profilera sig, Centerpartiet har till exempel väldigt svårt att känna igen sig när Folkpartiet talar om mer kärnkraft.

Lars Johansson tror att det i framtiden kommer finnas ett blått, ett rött och ett grönt lag.

– Och jag hoppas att det gröna laget blir väldigt stort, säger han och uppger att centern, miljöpartiet och miljövänliga borgerliga politiker skulle finnas där, skriver TT.

Flera andra centerpartister är missnöjda med utvecklingen för partiet.

– Vi har tappat bilden av Centerpartiet som den lilla människans parti. Det är inget att hymla med att regeringsinnehavet har kostat rent partimässigt, säger exempelvis Per Schöldberg, distriktsordförande i Kronoberg, till Svenska Dagbladet.

Ridit på sin stolthet

Problemen med samarbetet var uppe redan i januari när Centerpartiets valanalys konstaterade att partiet måste våga stå upp för sin ideologi.

– När alliansen bildades var det ett mål att bryta en lång S-dominans. Det skälet finns inte kvar på samma sätt idag, säger Gösta Gustavsson, Östergötland, till Svenska Dagbladet.

Många pekar ut Moderaterna som boven i dramat.

– De har ridit för mycket på sin storhet. Där borde finnas en större ödmjukhet, säger Lennart Pettersson, ordförande för partiets största distrikt Skåne.

Öppnar för nya samarbeten

När de fyra borgerliga partierna gick samman sommaren 2004 var Maud Olofsson starkt pådrivande. Efter att hon meddelat att hon slutar som partiordförande i höst öppnar flera tunga centerpartister för nya lösningar. Flera är nu beredda att samarbeta med andra partier, andra vill att Centerpartiet går sin egna väg. Exakt vilken plats "nya Centerpartiet" ska ha är ännu ovisst.

–Nu ska vi först välja en ny partiledare. Sedan tror jag att vi behöver ha överläggningar mellan oss ute i landet och de som sitter på de mer centrala posterna hur detta bäst gagnar både svenska folket och Centerpartiet. Och så får det landa i ett resultat, säger Lennart Pettersson, Skåne till Svenska Dagbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2011

Almedalsveckan