DUNDER-KLUBBEN

avLena Mellin

NYHETER

Borg och Reinfeldt har rekordförtroende hos svenskarna enligt Aftonbladet/Sifo

1 av 3 | Foto: björn lindahl
SKÅL FÖR SEGERN! Finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt har all anledning att förenas i en segerskål. Enligt Aftonbladet/Sifo, där 1?000 svenskar har fått gradera sitt förtroende för alliansens ministrar, får den moderata toppduon ett rekordbetyg – 3,8 av 5. Det är ett historiskt högt betyg, skriver Lena Mellin.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg får toppbetyg i Aftonbladet/Sifo.

Inga ministrar har tidigare fått högre betyg av svenska folket.

Fredrik Reinfeldt (M) har flyt just nu. Som förste borgerlige statsminister omvaldes han i höstas. Svensk ekonomi är, i jämförelse med många andra europeiska, i god ordning. 72 procent av medborgarna har stort eller mycket stort förtroende för statsministern.

Och i dag kommer en försenad julklapp till statsministern.

I Aftonbladet/Sifo ger svenska folket honom och finansminister Anders Borg (M) toppbetyg för deras insatser under året – 3,8 av 5.

Det är det hittills högsta betyget som delats ut under de femton år som undersökningen gjorts.

Det tidigare rekordet hade dåvarande utrikesminister Anna Lindh (S) som i december 2002 fick betyget 3,6 av svenska folket.

I topp befinner sig också utrikesminister Carl Bildt (M) som får betyget 3,5 av svenska folket.

Topptrion respekteras över blockgränserna, det är förklaringen till att genomsnittsbetygen blir höga.

Fredrik Reinfeldt får betyget 4,4 av borgerliga väljare, och 3,2 av de rödgröna partiernas väljare.

Anders Borg får precis samma betyg som chefen av borgerliga och rödgröna väljare.

Carl Bildt får betyget 4 av borgerliga och lite mer beskedliga 3 av de rödgröna partiernas sympatisörer.

Exakt vad svenska folket lagt in i vågskålen när de satt sina betyg är oklart. Men man kan gissa på valvinst, regeringens mest framträdande statsråd fortsätter att surfa på framgångsvågen.

Ordning och reda i ekonomin är en annan tänkbar förklaring.

Liksom frånvaron av en fungerande opposition. Det är helt enkelt ingen som sticker hål på regeringens eventuella blåsor just nu.

Generellt är det lättare att få bra betyg om man har ett centralt statsrådsuppdrag och har varit med länge. Nykomlingar på lite mer perifera poster har det

svårare.

Sju statsråd får i år högre betyg än de fick förra året. Det är lika många som i förra undersökningen, för ett år sedan. Största höjningarna fick Reinfeldt och Borg. Men även betyget för Maud Olofsson höjdes, om än blygsamt.

Sex av ministrarna får samma betyg som förra året. Till dem hör FP-ledaren Jan Björklund och KD-kollegan Göran Hägglund.

Tre statsråd får sänkt betyg jämfört med fem förra året. Ingen får dock sänkt med mer än 0,1.

Åtta statsråd har tillkommit sedan nyår. De har givetvis inget gammalt betyg att jämföra med.

Av de sju statsråd som ligger sist på svenska folkets betygslista är sex nya i regeringen. Undantaget är migrationsminister Tobias Billström (M) som har ett uppdrag som det är svårt att få uppskattning för.

Sverigedemokraternas favorit är finansminister Anders Borg som får 3,5 av SD-väljarna. Den de gillar minst är integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som får en tvåa. Men det beror sannolikt mer på hans uppdrag än hans sätt att utföra det.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 15 år mellan den 13 och 16 december. Bara personer som kände till ministern fick sätta betyg.

Proffstyckarna om förtroendesiffrorna