17-åring spärrades in med Breivik

avLouise Lundström

Foto: Mattis Sandblad
”De måste vara sjuka i huvudet” När polisen kom fram till Utøya och började föra folk i säkerhet, greps i stället 17-årige Anzor Djoukaev, misstänkt för inbladning i massakern.

17-åriga AUF-medlemmen Anzor Djoukaev greps av polis på Utøya.

I 17 timmar hölls han fånge i samma hus som massmördaren.

Familjen fick inte veta någonting. De letade desperat efter sin son bland offren.

Mardrömmen på Utøya verkade aldrig ta slut för AUF-medlemmen Anzor Djoukaev, 17. Först flydde han undan Breiviks skott tillsammans med de andra ungdomarna på ön. Sedan, när polisen kom och började föra de överlevande till säkerhet, greps 17-åringen. Han sattes i samma hus som Breivik och fick veta att han misstänktes för att ha deltagit i massakern, skriver VG.

– Jag tänkte att de måste vara sjuka i huvudet för att kunna tro att jag hade gjort något sånt, säger Djoukaev till VG.

Föräldrarna visste inget

17-åringen hölls sedan i flera timmar innan han klockan 22.20 fördes från ön och placerades i en liten cell på Hönefoss polisstation. Först klockan 10.33 på lördagen avfördes Djoukaev helt från utredningen, uppger VG. Då hade hans föräldrar inte ens fått veta att han gripits. Därför letade de desperat efter sin son bland överlevarna men när de inte fick kontakt befarade de att han fanns bland dödsoffren.

Stationsbefälet på Hönefoss Kjell Magne Tvenge säger till VG att polisen gjort fel som inte underrättat pojkens föräldrar. Han bekräftar också att 17-åringen inte haft någon advokat under förhören och ber om förståelse för att läget var kaotiskt efter terrordåden.

Grät inte

Enligt VG ska det ha varit en statssekreterare som tipsat polisen om Djoukaev. Han själv tror att han drog uppmärksamhet till sig för att han inte reagerade likadant som de andra överlevande på ön.

– De menade att jag var opåverkad, att jag var kall och inte grät när de andra grät. Så de satte på mig handfängsel, säger 17-åringen till VG.

Tvenge säger att polisen hade svårt att fastställa Djoukaevzs identitet men det avfärdas av 17-åringen. Han säger att han bar en helt vanlig legitimation, med synligt personnummer och namn. Men att han är långhårig på bilden istället för snaggad som han var på Utöya.

Efter att Breivik gripits på Utöya misstänkte polisen att det fortfarande kunde finnas medhjälpare på ön som skulle kunna släppa sina vapen och smälta in bland de hundratals ungdomar som överlevde.

ARTIKELN HANDLAR OM