Köp ett hus – få ett skelett på köpet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vill du ha ett eget skelett i källaren?

Då ska du passa på nu.

Köper du det här huset i centrala Visby ingår både ett komplett skelett och en dödskalle.

Femrumsfastigheten i centrala Visby säljs komplett, med lämningar efter en medeltida rysk kyrka och allt. En frilagd grav med ett komplett skelett ingår också. Dessutom finns det en extra dödskalle i en nisch.

– Det är en gammal kyrka som de har hittat under huset, och i samband med det hittade de ett komplett skelett och en dödskalle, säger Leif Bertwig, mäklare som sköter försäljningen av huset.

Ligger under glasskiva

Medeltidsskelettet finns i husets källare och är fornminnesskyddat. Det beräknas vara ungefär 800 år gammalt.

– De har sagt att det är en icke-gotlänning, utan troligtvis kommer han från Ryssland. Han ligger i en liten krypta med en glasskiva på, säger Bertwig.

Som tur är för den framtida köparen är huset, trots kyrkan det vilar på, fritt från spöken.

– Nej, han går inte igen i allafall, om någon är orolig för något sådant, säger Bertwig.

Påverkar inte värdet

Huset byggdes 1750, är 157 kvadratmeter stort och har fem rum. Plus en källare med tillhörande fornlämningar. Utropspriset är 4 125 000 kronor – men om skelettet kommer att påverka slutpriset är ännu inte klart.

– Värdemässigt tror jag inte att det påverkar, utan det är mer en kuriosa. Men det är många som har anmält intresse för visningarna som tycker att det är spännande, säger Bertwig.

Stenåldersboplats längre ner

Lämningarna efter den ryska kyrkan finns under hela huset, koret ligger precis under vardagsrummet. Källaren med kyrklämningarna nås från en gård som delas med ytterligare tre fastigheter. Men det slutar inte där. Under kyrkan döljer sig nämligen ännu mer historia i form av en gammal stenåldersboplats.

– Man kan ju ta ner några bord och några stolar om man vill. Det är medeltidsmiljö där nere, så där kan man ju sitta och begrunda historiens gång, säger Bertwig.

Publicerad: