Nyheter

Nu blir det ännu kallare

Av: 

William Svärd

NYHETER

Efter en vacker helg dyker temperaturen i veckan.

– Det blir kallt, riktigt kallt, säger meteorologen Johan Groth.

Lokalt kan det bli 35 minusgrader.

Den som väntar på våren får vänta lite till. Nästa vecka bjuder visserligen på solsken, men en rejäl köldvåg gör sitt bästa för att frysa ner alla snödroppar som vågat sig fram.

– Hela veckan domineras av kalluft. Speciellt i de norra delarna där det blir väldigt kallt, säger Johan Groth vid Storm Geo.

Trettio minus

Vädret styrs just nu av ett högtryck som ligger tämligen stilla över hela landet. Det innebär att det blir ungefär samma väder varje dag hela veckan. Nämligen sol, svaga vindar och massor av minusgrader.

Så den som spenderar sportlovet i fjällen kan se fram emot riktigt vinterväder.

– I Norrland blir det nedåt 20 minusgrader dagtid, säger Groth.

Nattetid kan det bli -35 lokalt.

Södern kan få snö

I Stockholmsområdet blir det närmare 15 minusgrader under natten mot måndag och minus 5–10 i veckan. Längre in i Svealand sjunker det ytterligare några grader.

– Där kan det bli 15–20 grader minus nattetid, och i inre delarna av Götaland 10–15 nattetid. Dagtid håller det sig på minussidan i hela landet, även i söder.

Det enda som kan störa prognosen är mildare luft som ligger över Nordsjön.

– Det är ett litet hot mot södra Sverige och kan göra en attack framåt mitten av veckan. Då kan det bli moln, starkare vindar och lite snö.

I så fall kommer skåningarna frysa extra mycket. Vind och fuktig luft gör nämligen att det känns kallare än det egentligen är. Till exempel upplevs -6 grader som -15 om det blåser 10 meter i sekunden. Och är det -26 vid samma vindhastighet känns det som -41 grader, enligt SMHI:s uträkningar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och Företag
Publisert: