Ropen skallar mot pressad Ben Ali

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu evakueras turister från det nordafrikanska landet

Blodbad Under veckor har demonstrationerna mot de styrande i Tunisien tilltagit och dödsoffren blivit allt fler.
Foto: REUTERS
Blodbad Under veckor har demonstrationerna mot de styrande i Tunisien tilltagit och dödsoffren blivit allt fler.

Tunisiens president lovade yttrandefrihet åt sitt revolterande folk.

På fredagen tog de honom på orden.

För första gången på hans 23 år vid makten tilläts folk fylla gatorna i protest.

Då kom tårgasen tillbaka.

"Ner med Ben Ali, upproret fortsätter!" skanderade demonstranter som i tusental tågade på paradgatan Bourguiba i centrala Tunis på tv-bilder som kablades ut över världen.

I kontrast till de senaste dagarnas gatustrider stod polisen först bara och såg på när folk klättrade upp på lyktstolpar och hustak. En polis i kravallutrustning sågs visa tummen upp för demonstranterna, och andra sågs riva bort sina gradbeteckningar i solidaritet. Demonstrationer pågick samtidigt i andra städer.

Något liknande har aldrig skett sedan den nu 74-årige Zine al-Abidine Ben Ali tog makten 1987.

– Detta är födelsen av ett folk som kräver mer frihet, och att de som har plundrat landet lämnar tillbaka rikedomarna och ställs inför rätta, sade Moncef Ben Mrad, redaktör på en oberoende dagstidning, till AFP.

Tårgas i Tunis

Men lugnet var bedrägligt. På eftermiddagen började våldsspiralen snurra igen. Tårgasskjutande polis och stenkastande demonstranter drabbade samman, folk flydde i panik.

Landet balanserar på en knivsegg. I ett tv-sänt tal på torsdagskvällen gjorde en gråtmild Ben Ali en lång rad eftergifter för att få stopp på protesterna, som enligt människorättsgrupper har krävt över 70 liv.

Han lovade att inte sitta kvar efter mandatperiodens slut 2014. Polisen ska sluta skjuta skarpt mot demonstranter, matpriser ska sänkas, press- och yttrandefrihet ska respekteras. Flera internetsajter som varit blockerade, exempelvis Youtube, gick att nå kort efter talet.

Samlingsregering

I fransk radio öppnade utrikesminister Kamel Morjane för maktdelning. Han sade att Ben Ali är redo för en nationell samlingsregering, exempelvis med Mohammed Nejib Chebbi, ledaren för Progressiva demokratiska partiet (PDP) som är landets största tillåtna oppositionsparti.

– Presidenten är en man som står för sitt ord, sade Morjane.

Vad Ben Alis ord verkligen är värt lär de kommande dagarna visa. Men kanske spelar det ingen roll – för många tunisier är varje dag med honom vid makten outhärdlig, oavsett vad han lovar.

– Ben Ali måste bort, nu på en gång, han och hela hans familj. Han har rånat landet, sade Sala, en kvinna i folkmassan i centrala Tunis, till Reuters.

900 svenskar

Enligt UD, som avråder från resor till Tunisien, finns det cirka 900 svenskar landet varav 300 turister. För de flesta svenska charterbolag har Tunisiensäsongen inte börjat ännu, men Detur har ett 50-tal svenskar i Sousse, öster om Kairouan. Resekoncernen Thomas Cook beslöt på fredagen enligt AFP att evakuera närmare 4 000 tyskar, britter och irländare från Tunisien.

Sveriges ambassadör i Tunisien, Anne Marie Dierauer, befinner sig just nu på ett hotell utanför Tunis. Hon tror att presidentens besked om att sparka regeringen och utse nyval kan ha en viss lugnande inverkan på situationen.

– Jag tror att presidentens beslut, speciellt om ett nyval, är klokt. Dialogen med det civila samhället måste komma i gång, säger hon till TT.

Enligt Anne Marie Dierauer befinner sig inga svenska turister i Tunis för närvarande, de som finns i landet är i Sousse och Hamanet.

– Oroligheter förekommer även där, men ingen svensk har kommit till skada, uppger hon.

TT

Publicerad: