’Blev inte utnyttjad’

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Christian Olsson om tränaren Viljo Nousiainen: Han blir ett monster – men jag var aldrig utsatt

Viljo Nousiainen och Christian Ohlsson.
Viljo Nousiainen och Christian Ohlsson.

FORMIA/STOCKHOLM. Christian Olsson utnyttjades aldrig sexuellt av Viljo Nousiainen.

Men han har känt till sin förre tränares läggning i två år.

– Viljo blir lite av ett monster, säger trestegshopparen i en intervju med Svenska Dagbladet.

Trestegsstjärnan Christian Olsson var 13 år när han började tränas av Viljo Nousiainen på 1990-talet. ”Det kom som en bomb”, säger han om övergreppen.

Det svenska friidrottslandslaget befinner sig på ett tre veckor långt träningsläger i italienska Formia. På den stora anläggningen Coniservizi, bara ett stenkast från Medelhavet, skulle de svenska stjärnorna få möjlighet att fokusera på träningen och förbättra sina resultat.

Men de hårda förberedelserna fick ett chockartat avbrott när den mörka sanningen om tränarlegenden Viljo Nousiainen blev offentlig i onsdags. Då avslöjade först Patrik Sjöberg och sedan Yannick Tregaro att de utsatts för grova sexuella övergrepp av sin tränare under många år.

Uppgifterna lamslog hela friidrotts-Sverige.

Men för trestegshopparen Christian Olsson kom beskedet inte som någon överraskning. För två år sedan berättade hans vän Christian Skaar Thomassen att han hade blivit sexuellt utnyttjad av Nousiainen.

Bar på hemligheten

Sedan dess har den svenske trestegshopparen, som själv tränades av Viljo Nousiainen under fem år på 1990-talet, burit på hemligheten.

– Det kom som en bomb, säger Christian Olsson till Svenska Dagbladet.

Det var Christian Skaar Thomassen som fick Patrick Sjöberg att besluta sig för att berätta sanningen i boken ”Det du inte såg”. Även Christian Olsson började tänka efter, fanns det något han hade förträngt?

– Men jag kom fram till att jag aldrig varit i någon sådan situation. Jag har aldrig blivit utsatt eller utnyttjad.

Däremot minns Christian Olsson att han ofta var avundssjuk på Yannick Tregaro som alltid fick resa och bo med Viljo Nousiainen och Patrik Sjöberg på läger utomlands.

– Jag tyckte att det var ett jäkla privilegium, säger han till SvD.

Nu tänker han annorlunda om Viljo. Liksom många andra i Sverige talar han om ett stycke nedsvärtad idrottshistoria.

– Han blir lite av ett monster när han har utnyttjat små pojkar.

Föräldrarna lättade

Hemma i Sverige har Christian Olssons föräldrar ännu inte kommit över chocken efter Patrik Sjöbergs och Yannick Tregaros avslöjanden. De kände inte till uppgifterna förrän kort innan nyheten spreds i medierna.

– Det var Christian som berättade det för oss. Vi blev naturligtvis väldigt förvånade. Men just nu känner jag mest en enorm lättnad att Viljo, av någon anledning, skonade vår son från övergrepp, säger Gullbritt Olsson till Aftonbladet.

Enligt Patrik Sjöberg intresserade sig Viljo Nousiainen framför allt för pojkar med trasiga hemförhållanden och utan starka fadersfigurer.

Det kan ha varit Christian Olssons räddning.

– Christian har ju haft en trygg uppväxt med båda föräldrarna vid sin sida under hela barndomen. Han var ju också lite äldre än de andra, 13 år, när han började träna för Viljo. Och så har Christian alltid haft ett starkt psyke, Viljo rådde kanske inte på honom, säger Gullbritt Olsson.

Under de fem år som Christian Olsson tränade för Viljo Nousiainen såg föräldrarna aldrig några tecken på att han skulle vara pedofil.

”Sov aldrig över”

– Vi upplevde honom som en mycket sympatisk och engagerad person. En sådan tränare som alla vill ha. Som tur är minns jag inte att Christian någonsin sov över hos Viljo eller stod honom särskilt nära, som de andra pojkarna. Det är jag oerhört tacksam för i dag.

Publicerad: