Nyheter

Här göms skandalen

Av: 

Jan Helin

NYHETER

759 hemliga filer avslöjar sanningen om Guantánamo

HÖLLS I BURAR  Aftonbladet har granskat hemliga dokument om fånglägret på Guantánamo. Där framträder en bild av hur USA övergett grundläggande demokratiska principer. Vem som helst har gripits, var som helst i världen, på vilka grunder som helst och hållits i burar på Kuba hur länge som helst utan rättegång.
HÖLLS I BURAR Aftonbladet har granskat hemliga dokument om fånglägret på Guantánamo. Där framträder en bild av hur USA övergett grundläggande demokratiska principer. Vem som helst har gripits, var som helst i världen, på vilka grunder som helst och hållits i burar på Kuba hur länge som helst utan rättegång.

Aftonbladet börjar i dag publicera en unik inblick i vad som är vår tids största rättsskandal – Guantánamo.

Som enda svenska tidning har vi via Wikileaks fått tillgång till 759 hemliga filer från den amerikanska militären om fångarna på militärbasen på Kuba.

Jan Helin, chefredaktör.

Aftonbladet har samarbetat med de internationella tidningarna Washington Post i USA, The Daily Telegraph i London, Le Monde i Paris, Der Spiegel i Hamburg och El País i Madrid. Arbetet har delvis skett i London.

Våra reportrar Peter Kadhammar och Joachim Kerpner har arbetat med materialet i en månad.

Vi började publicera vår granskning i går, något tidigare än planerat, efter att New York Times fått del av samma material från ”en annan källa” och också kunde gå ut med avslöjanden om Guantánamo i går.

Det är en skakande bild som växer fram ur dokumenten om hur världens supermakt övergett sina mest grundläggande demokratiska principer. Vem som helst har gripits, var som helst i världen, på vilka grunder som helst och hållits i burar på Kuba hur länge som helst utan rättegång.

Tre 14-åringar har förts till Guantánamo.

Mentalsjuka, åldringar och senildementa har spärrats in.

Fåraherdar, matthandlare och taxichaufförer har åkt med i militärens slumpmässiga arresteringar.

”Bevisen” kan handla om att de haft en särskild Casioklocka, hundradollarssedlar på sig eller sökt särskild medicinsk vård.

Vi kan i dag avslöja att det i hundratals fall är sådana mänskliga öden som dolde sig i de starka nyhetsbilderna från Guantánamo. Kedjade fångar i huvor, hörlurar, goggles och brandgula overaller. Amerikanske vicepresidenten Dick Cheney kallade dem ”de värsta av de värsta”.

I dag är de flesta av dem släppta. Men många har suttit inlåsta i flera år utan rättegång och utsatts för tortyr innan amerikansk militär avfärdat dem som ”irrelevanta för underrättelsesyften”.

I dag sitter 172 fångar kvar. President Barack Obama har misslyckats med sitt vallöfte att stänga Guantánamo. Han har i stället lovat att före sommaren bli konkret om hur rättegångar ska genomföras.

Ett antal av de som nu sitter kvar påstås vara några av världens mest hårdföra terrorister. Några är det med stor sannolikhet. Kan vi lita på det?

Den amerikanske advokaten Brent Mickum sa för tre år sedan till Aftonbladet:

– Bevisen är löjeväckande. Världen kommer att bli chockad när det en gång

offentliggörs på vilka grunder man torterade och fängslade människor på obestämd tid.

I dag börjar Aftonbladet och flera internationella tidningar runt om i världen att offentliggöra exakt detta med hjälp av Wikileaks.

På nästa uppslag publicerar vi Peter Kadhammars första reportage.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: