Polisen: Banken bestämmer om du får pengarna tillbaka

NYHETER

”Du öppnar din plånbok när du lämnar ut din kod”

Bara hos polisen i Gävleborgs län har de tagit emot ett tiotal anmälningar om bedrägerier på facebook.

– Som bedragare i dag har du möjligheten att gömma dig på internet, säger Håkan Kvist, utredare vid polisen i Gävleborg.

Anmälningarna om bedrägerier på Facebook och msn har sedan i februari samlats på hög hos polisen. Bara i Gävleborgs län har de tagit emot ett tiotal – men i resten av Sverige finns det fler.

– Det finns ärenden från februari och fram till nu i hela landet, säger Håkan Kvist.

Kapar ditt konto

Tillvägagångssätet är det samma; bedragaren kapar ditt facebook- eller msn-konto och lurar av dina vänner pengar genom att låtsas vara du. Pengarna försvinner från vännens konto och in på bedragarens.

– Vi misstänker några stycken, men det är ingen som vi har pratat med än. Det är några stycken som tar emot pengar, men som i många fall med bedrägerier så har man målvakter, säger Kvist.

Och för den som blivit lurad kan det vara svårt att få tillbaka pengarna.

– Har du lämnat ut din kod så tror jag inte att banken ersätter det, men varje bank gör sin egen bedömning, säger Kvist.

Att spåra bedragarna är svårt i dag; internet vimlar av anonymitetstjänster där användarnas ip-adresser inte sparas. Dessutom går det att använda oregistrerade kontantkort till både telefon och internet.

– Som bedragare i dag har du många möjligheter att försvåra för oss, säger Håkan Kvist.

Koderna en värdehandling

Han poängterar att du aldrig ska lämna ut dina koder eller andra personliga uppgifter till någon. Koderna till din bankdosa är en värdehandling – och lämnar du ut dem öppnar du ditt bankkonto för bedragaren.

– Första tanken måste du få när du själv loggar in med din egen kod och sedan börjar lämna ifrån dig koder. De här koderna är värdehandlingar, och egentligen så delar du med dig av dina pengar i plånboken när du lämnar ifrån dig de här uppgifterna, säger han.