Nyheter

”Mubarak får svårt att sitta kvar”

Av: 

Jessica Balksjö

Vänskapligt Religionshistorikern Mattias Gardell tror att det bara är en tidsfråga innan militären ställer sig på folkets sida.
Vänskapligt Religionshistorikern Mattias Gardell tror att det bara är en tidsfråga innan militären ställer sig på folkets sida.

NYHETER

Religionshistorikern Mattias Gardell tror att det bara är en tidsfråga innan militären ställer sig på folkets sida.

President Hosni Mubarak har då inget annat val än att avgå.

– Det är tydligt att militären valt att ignorera att folk bryter mot utegångsförbudet, säger Gardell.

Mattias Gardell.

Sedan klockan fyra, svensk tid, råder utegångsförbud i Egypten. Trots det strömmar tiotusentals människor ut på gatorna i Kairo för att ansluta sig till upploppet.

Enligt Mattias Gardell hänger nu allt på hur militären ställer sig till folkets uppror. Militären har rekryterat från underklassen vilket gör att många känner en dubbel lojalitet gentemot landets ledning och sitt ursprung, förklarar Gardell.

– Det här är ett dilemma för en polisstat som Egypten. Men den senaste tiden har förtrycket varit så massivt att inga soldater inte har bekanta eller familjemedlemmar som råkat ut för tortyr eller hamnat i fängelse utan rättegång, säger han.

Bilder från demonstrationstågen på gatorna talar sitt tydliga språk. Där syns hur militären och folket står sida vid sida.

Kommer Mubarak att kunna sitta kvar?

– Jag har svårt att se hur han ska klara av det utan någon slags legitimitet. Vi ser nu hur militären verkar välja en klok linje och ställa sig på folkets sida, säger han.

Mubarak valde i dag att tillsätta säkerhetschefen Omar Suleiman som vicepresident. Suleiman är en av Mubaraks närmaste män och experter är inte helt klara över vad den nytillsatta vicepresidentens nya post innebär.

Mubarak har aldrig tidigare haft någon vicepresident, rapporterar TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: