Sverigedemokrat skickade rasistmejl

NYHETER

”På bilden står en svart fan och klagar”

En kommunpolitiker för Sverigedemokraterna kan vara på väg att uteslutas ur partiet, det sedan han skickat rasistiska mejl till Svenska Dagbladet i samband med artiklar om slumvärdar som missköter hyreshus.

”Är dom helt körda som kommer från det stampade jordgolvet”, skriver mannen och går i stället till attack mot hyresgästerna med utländsk bakgrund.

Bakgrunden är att SvD i en artikelserie beskrivit hur situationen är i bostadshus i Rinkeby och Tensta där fuktskador inte har åtgärdats. Kommunpolitikern från Knivsta har efter att läst artikeln mejlat såväl SvD som Dagens Nyheter där han i stället anklagar och lägger skulden på hyresgästerna med utländsk bakgrund.

”På bilden står en svart fan och klagar på att skåpdörrarna ramlat ner”, skriver han bland annat i mejlet enligt SvD och SR Uppland.

”Sämre reklam för den svarta hopen kan man ju inte tänka sig”.

Kan uteslutas

I en intervju medger politikern att han står för åsikterna, dock bara som privatperson.

Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen fördömer mejlen och partiet ska utreda agerandet. Resultatet kan bli att mannen utesluts ur partiet.

– Som företrädare för Sverigedemokraterna måste man alltid uppträda med gott omdöme. E-postmeddelandena är omdömeslösa, säger Kinnunen.

Kommunpolitikern i fråga, Leif Vogel som företräder Sverigedemokraterna i Knivsta, lämnar nu sina förtroendeuppdrag och partiet efter kritiken mot de rasistiska mejl han skickat till SvD, uppger TV 4 Nyheterna Uppsala.

– Han lämnar partiet och sina förtroendeuppdrag med omedelbar verkan, säger partiets distriktsordförande Pavel Gamov till kanalen.

TT