Nyheter

”Chefer har för hög lön”

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

Var femte svensk: Jag arbetar hårdare än chefen

Svenska chefer har för hög lön.

Det anser 42 procent av Sveriges arbetstagare.

Var femte anser dessutom att de jobbar hårdare än sin chef.

Arbetstagare i Sverige har ett lågt förtroende för sina chefer, det visar en global undersökning som rekryteringsföretaget Kelly Services har genomfört. 115 000 arbetstagare i 33 länder har svarat på frågor kring löner och chefer.

Många svenskar anser att cheferna har för hög lön, 42 procent av de tillfrågade anser att toppcheferna får för mycket betalt i förhållande till det arbete de uträttar. Fler kvinnor än män delar åsikten.

Mest missnöjda

Arbetare inom utbildnings- och transportsektorn, den offentliga sektorn och inom verktygs- och tillverklingsindustrin i Sverige är mest missnöjda med toppchefernas löner.

Minst missnöjda är anställda i den finansiella sektorn.

– Företagen kommunicerar inte vad cheferna gör till de anställda. Bristen på förståelse kan leda till att den marknadsmässiga lönen måste sänkas. Det kommer i så fall att bli svårt att rekrytera chefer eftersom ansvaret är så pass högt, säger Louise Kjellberg, regionchef vid Kelly Services Sweden till aftonbladet.se.

Information kan vara lösningen

Samtidigt anser var femte svensk (22 procent) att de arbetar hårdare än sin chef. Drygt var fjärde svensk (24 procent) anser att chefen inte förstår vad de uträttar på jobbet, och cirka var tredje svensk (36 procent) tror inte att chefen kan utföra den anställdes jobb.

För att förändra synen behöver anställda informeras, menar Louise Kjellberg.

– Man kanske inte har inblick i vad en toppchef är och vilket stort ansvar som tjänsten innefattar. Arbetstiderna är inte 8 till 17, utan tjänsten innebär ett ständigt pågående arbete. Genom att informera de anställda kan man öka förståelsen, säger hon.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: