Stort ras för s i ny opinionsmätning

DN/Synovate: Lägsta stödet sedan månaden efter valet 2006

Mona Sahlin och socialdemokraterna har haft en riktig mardrömsmånad opinionsmässigt.
Mona Sahlin och socialdemokraterna har haft en riktig mardrömsmånad opinionsmässigt.

S väljarstödet rasar visar den färska opinionsmätningen som Synovate gjort för DN.

Sen mätningen i september har partiet rasat från 45,7 procent till 39,5 procent.

– Jag tycker inte det är så överraskande, säger socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog till aftonbladet.se.

Finanskrisen och Sahlins svajande i regeringsfrågan har satt sina spår.

Den senaste månaden har stödet för s minskat dramatiskt. I september hade de 45,7 procent i Synovates mätning nu har det rasat till 39,5 procent.

— Det här är den mest dramatiska omsvängning jag sett på en enda månad under 15 års arbete med opinionsmätningar, säger Synovates Nicklas Källebring till DN.se.

Det är det lägsta stödet för partiet sedan månaden efter valet 2006 och motsvarar ett förlorat stöd med 340 000 väljare, skriver DN:se.

Det är framförallt bland yngre väljare under 30 år och bland män de tappar. Men förluster kan noteras i nästan alla väljargrupper.

”Väljarna är otåliga”

Enligt Marita Ulvskog är opinionsraset inte överraskande.

– Reinfeldt och Borg har kortsiktigt fått positiv uppmärksamhet eftersom de valt att inte hitta på några egna saker utan följer EU:s initiativ. Reaktionerna på vad som händer i Sverige de närmaste åren, med snabbt stigande arbetslöshet och utslagning av företag, de kommer senare, säger Marita Ulvskog.

Enligt Ulvskog har även diskussionerna om ett eventuellt regeringssamarbete med (mp) och (v) inneburit sämre opinionssiffror.

– Där har vi inte kunnat lämna definitivt besked, och väljarna är otåliga, de vill veta hur det samarbetet ser ut, och det beskedet kommer de att få, säger Marita Ulvskog.

Hur tycker du att Mona Sahlin skött sig i den här frågan?

– Hon har skött sig mycket bra och hon har ett väldigt starkt stöd i partiet.

Kraftigt upp för m och v

Samtidigt som s tappar rekordmycket så kan moderaterna notera en stark uppgång. Från 21,6 procent i september till 26,1 procent nu.

Det är partiets högsta siffror sedan i januari 2007 och motsvarar ett ökat röststöd från 250 000 väljare, skriver tidningen.

Stödet ökar framförallt bland män under 45 och kvinnor över 45.

Även vänsterpartiet kan jubla över bra siffror. Partiet ökar från 5,1 procent i september till 7,4 i denna mätningen.

Avstånden minskar

I mätningen får s, v och mp tillsammanns 54,2 procent mot 42,3 för regeringspartierna. Avståndet har därmed minskat från 19,1 till 11,9 procent den senaste månaden skriver DN.se.

— En sån här kraftig förändring av blockavståndet på en månad visar att dett det kan ske saker fram till valet som gör att det blir match igen, säger Nicklas Källebring till DN.se.

I mätningen som Synovate gjort för DN intervjuades 2 449 personer under perioden 14-29 oktober. Andelen osäkra uppgår till 19,6 procent.

Publisert: