FN i krismöte om Gazainvasionen

Publicerad:
Uppdaterad:

Israeliska styrkor fortsatte natten till söndagen sin invasion av Gazaremsan.

På söndagen stod det klart att FN:s säkerhetsråd inte kunde enas om ett uttalande om Gazakrisen.

De 15 medlemmarna i säkerhetsrådet diskuterade ett förslag till uttalande som Libyen lagt fram. Enligt utkastet ska rådet uttrycka ”allvarlig oro över upptrappningen av läget i Gaza, i synnerhet efter det att Israel inlett sin markoffensiv”. Parterna manas också att omedelbart upphöra med alla militära aktiviteter och ingå vapenvila.

Säkerhetsrådet avslutade sitt möte på söndagen utan att kunna enas om ett uttalande om Gazakrisen.

”Fälldes av USA”

FN-diplomater sade att förslaget till uttalande fälldes av USA. Den amerikanske FN-diplomaten Alejandro Wolff sade efter mötet att det inte är någon mening att göra uttalanden som Hamas ändå struntar i.

– Israels rätt till självförsvar är inte förhandlingsbar, sade han.

Palestiniernas FN-observatör Riyad Mansour sade till journalister att det var FN:s ansvar att förmå Israel att stoppa aggressionen omedelbart.

– Israel kan inte fortsätta att sätta sig över folkrätten – detta är djungelns lag som råder, sade han.

Efter en dryg veckas flygbombningar inledde Israel sin väntade markoffensiv mot Hamas i Gazaremsan efter mörkrets inbrott på lördagen. Markstridskrafter – pansar, infanteri, artilleri och andra styrkor gick in i Gazaremsan understödda av bland annat flottan och flygvapnet.

Israel mobiliserade samtidigt tiotusentals reservister och varnade för att offensiven blir långvarig.

Ett barn dödades

Flera timmar efter inledningen av invasionen rapporterade ögonvittnen att israeliska styrkor har positionerat sig i norra Gazaremsan, i ett område som ofta används för skjuta raketer mot Israel, och nära staden Rafah i söder.

Sjukhuskällor i Gaza rapporterade att minst åtta Gazabor dött under inledningen av markoffensiven. Bland annat ska ett barn ha dödats av israelisk beskjutning i Gaza stad. En representant för Hamas säger till tv-kanalen al-Arabiyya att Hamas dödat flera israeliska soldater. Israel har dock inte bekräftat att några soldater ännu stupat. Enligt israel har ”dussintals terrorister” dödats.

Det fanns inga oberoende bekräftelser av förlusterna.

TT

Publicerad: