Nyheter

Varning för sena utbetalningar

Av: 

Tobias Österberg

Aftonbladet

NYHETER

Risk för problem med utbetalningar från Försäkringskassan

Det finns risk för fortsatta problem med utbetalningar från Försäkringskassan.

Det varnar Statskontoret för i en ny rapport.

– Det är inte sannolikt att så stora besparingar kan uppnås på kort sikt utan att det får konsekvenser för de försäkrade, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Försäkringskassans ansträngda ekonomi riskerar att leda till fortsatta förseningar i utbetalningarna, varnar Statskontoret i en rapport till regeringen.

Minskar med 900 milj

Omorganisationen av Försäkringskassan förra året, då de lokala försäkringskassorna slogs ihop till en ny myndighet, blev kännbar för många svenskar som fick vänta länge på föräldrapenning och andra ersättningar.

Men omorganisationen tärde också på Försäkringskassans ekonomi.

För att inte överskrida anslagen måste myndigheten minska kostnaderna med minst 900 miljoner kronor, enligt Statskontoret.

Flera brister

Så stora besparingar går inte att göra utan att det påverkar handläggningen av olika ärenden, enligt Statskontoret som konstaterar att det återigen finns risk för stora förseningar i utbetalningarna.

Statskontoret pekar på flera brister i samband med omorganisationen, bland annat dålig samordning mellan förändringsarbetet och Försäkringskassans ordinarie verksamhet vilket lett till osäkerhet internt om vilka beslut som gäller.

Statskontoret kritiserar också den otydliga styrningen av it-verksamheten vilket lett till höga kostnader och brister i personalpolitiken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter