Regeringen lovar billigare a-kassa

Ska sänkas 50 kronor per månad

Sedan regeringen tillträdde 2006 har 500 000 människor lämnat a-kassorna.

Nu backar regeringen och sänker avgiften.

Socialdemokraterna kallar förslaget för ett fiasko.

Finansminister Anders Borg.
Finansminister Anders Borg.

Vid en gemensam pressträff på söndagen presenterade finansminister Anders Borg (m) och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) förändringarna i arbetslöshetsförsäkringen som ska föreslås i budgetpropositionen som kommer på måndag.

Från den 1 juli nästa år blir avgiften cirka 50 kronor lägre i månaden. Dessutom ska det bli enklare att gå med i en a-kassa.

För att göra det attraktivt att gå med i a-kassan erbjuder regeringen ett särskilt inträdespaket för dem som blir medlemmar nästa år.

– Varje månad räknas under 2009 som två månader. Det betyder att man kvalificerar sig för inkomstersättning efter sex månader i stället för efter tolv, säger Borg.

Klart besked

När regeringen tillträdde 2006 stod 700 000 personer utanför arbetslöshetskassorna. Sedan dess har ytterligare en halv miljon gått ur a-kassorna.

Regeringen ger också ett klart besked om den omtalade obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen.

– Det kommer inte att bli en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring under den här mandatperioden, säger Sven Otto Littorin.

I stället ska en parlamentarisk utredning tillsättas för att ta fram grunderna för ett sammanhållet socialförsäkringssystem. Inom ramen för den utredningen kommer det prövas hur formerna för en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring skulle kunna se ut.

Kallas fiasko

Regeringens förslag får en blandad respons.

Fackförbundet TCO anser att förslagen är steg i rätt riktning.

”Vi välkomnar att regeringen nu insett problemen med att så många står utanför arbetslöshetsförsäkringen”, säger TCO:s ordförande Sture Nordh i ett skriftligt uttalande.

Däremot sågar Thomas Östros, socialdemokraternas ekonomiske talesman, förslagen längs med fotknölarna.

– Det är ett fiasko. Det går inte att först slå sönder a-kassan och få 500 000 att lämna och sedan bara erbjuda en 50-lapp, det är verkligen ett velande, säger han till TT.

”Kritiken har nått fram”

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kallar regeringens hantering av a-kassan för ”vårdslöst och slarvigt” medan Josefin Brink,arbetsmarknadspolitisk talesperson för vänsterpartiet säger:

– Det är första gången som regeringen erkänner att deras försämringar orsakat att så många lämnat a-kassorna. Och det är ett framsteg att kritiken nått fram.

Pär Andersson, avtals- och socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, är förvånad.

– Det är väl bra att de inte går vidare med den obligatoriska försäkringen. Men det är lite egendomligt att de lägger frågan, som ju redan är utredd, i en ny utredning som ser över hela socialförsäkringssystemet.

TT

Publisert: