Slängd mat bygger sopberg

Svenskarna slänger en fjärdedel av maten

100 kilo ätlig mat.

Så mycket slänger varje svensk i soporna varje år.

Det visar en ny rapport från livsmedelsindustrins forskningsinstitut SIK.

En tiondel av maten kastas bort.
En tiondel av maten kastas bort.

– Utsläppen påverkar både miljön och hushållens ekonomi och sker ofta helt i onödan eftersom vi slänger massor av bra mat i soporna, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm till Svenska Dagbladet.

Enligt Konsumentföreningen Stockholm slänger de svenska hushållen 27 procent av den mat vi kånkar hem. En del av maten har blivit för gammal men hela 18 procent av all mat slängs trots att den går bra att äta.

Om vi svenskar slutade slänga mat i onödan skulle det ha samma effekt som om var sjätte bil försvann från vägarna. Matslöseriet motsvarar utsläppen från 460 000 oljeeldade villor, skriver SvD.

Litar på märkningen

En sak som bidrar till att vi slänger mat i onödan är att vi litar lite för mycket på bäst-före-märkningen, menar Monika Pearson som är nutritionist på Livsmedelsverket.

– Maten håller ofta mycket längre än vad som anges. Bäst-före-datumet tolkas ofta som att maten sedan är helt förkastlig, men så behöver det inte alls vara. Det gäller att våga lita på sina egna sinnen, säger Monika Pearson till SvD.

Undantaget från detta är färdiglagad mat som är vakuumförpackad och exempelvis köttfärs. När det gäller den här typen av matvaror så gäller lagstadgat sista-förbruknings-datum.

Potatis, pasta och ris

En ganska stor del av den mat som slängs är sådant som lämnats på tallriken. Det är alltså en god idé att inte lägga upp för stora portioner på tallriken.

Det vi framför allt kastar är frukt och grönsaker, främst potatis. Pasta och ris är också något som ofta hamnar i soporna liksom mjölk, fil och yoghurt.

– Den här studien ger en tydlig indikation om att det finns en väldigt stor förbättringspotential. Nu vill vi att det dras igång mer svensk forskning kring detta, säger Louise Ungerth till SvD.

Vi svenskar är inte ensamma om att slänga mat i onödan. En studie av den brittiska avfallsmyndigheten Wrap visar att de brittiska hushållen varje år slänger fullt ätlig mat till ett värde av 100 miljarder kronor.

Publisert: