Fantastiska fantasier för alla åldrar

Akademibokhandelns expert tipsar om bästa barn- och ungdomsböckerna i jul

Vad ska man köpa till barnen då? Henrik Lundin från Akademibokhandeln har koll på bästa böckerna för de yngre i jul.

Det finns två sätt att få en lugn och skön julhelg. Om det finns snö: ge barnen skidor i julklapp. Om det inte finns snö: ge dem bra böcker. Henrik Lundin är avdelningschef för barn- och ungdomsböcker på Sveriges största bokhandel Akademibokhandeln. Han vet vad du ska köpa.

– Två av de mest efterfrågade barnböckerna är ”Matildas katter” av Jan Lööf och ”I skogen” av Eva Lindström. Om du vill köpa en bok med lite mer julstämning är ”Mamma Mu och kråkans jul” en fin och rolig bilderbok för de yngsta. Den är jätte kul.

Vackra bilderböcker

I ”Mamma Mu och kråkans jul” får söta kon Mamma Mu hjälpa sin vän Kråkan som har svårt att få till julstämningen. Hon hjälper honom att pynta kråkboet och fixa julklappar. Även ”Mathildas katter” är en bok med söta bilder på djur. Katterna är mysigt gulliga och tonen positiv. Eva Lindströms vackra ”I skogen” är en lite allvarligare bilderbok om tre udda vänner i en udda skog.

Augustvinnaren slutsåld

– För de som är i mellanåldern, mellan barn och ungdom, finns det en bok som säljer väldigt bra. Det är femtonde och nyaste delen av omåttligt populära ”Lassemajas Detektivbyrå”. Den heter ”Kyrkomysteriet” och kom nu i november. Annars är förstås årets Augustprisvinnare ”Legenden om Sally Jones” av Jakob Wegelius en storsäljare, säger Henrik Lundin.

Till skillnad från ”Lassemajas Detektivbyrå” är ”Legenden om Sally Jones” kritikerrosad och prisbelönt. "Ord- och bildkonstnär som når rakt in i hjärtat" skriver till exempel Svenska Dagbladet om Jacob Wegelius speciella författarkonst.

– En annan fin och populär bok är ”Ellika Tomsons första bok” av Åsa Lind, tipsar Henrik Lundin. Den handlar om Ellika som är upptäckare. Sedan finns förstås också den spännande ”Tornrummets hemlighet” av Niklas Janz.

De populära böckerna tar slut väldigt snabbt under julruschen, men det trycks direkt nya.

– En del böcker är slutsålda just nu, som till exempel ”Legenden om Sally Jones” men de kommer att komma in igen före julafton, berättar Henrik Lundin.

Tung bok för tonåringarna

För de lite äldre ungdomarna finns en storfavorit just nu. Det är Markus Zusaks fantastiskt kritikerrosade ”Boktjuven”. Det är en lite tyngre bok för dem som läser mycket. Det är Döden som berättar en sorglig men fängslande historia som utspelar sig i Tyskland år 1939. En liten flicka hittar en bok bredvid sin lillebrors grav och hon rycks med av orden. Flickan börjar stjäla böcker och delar dem med dem hon träffar – grannar och juden hon gömmer i källaren.

– ”Boktjuven” är inget man köper till killen som aldrig läst en bok, säger Henrik Lundin, men den sägs vara en blivande klassiker. Väldigt bra.

Fantastiska äventyr

För alla de ungdomar som älskar trollens, drakarnas, alvernas och älvornas mystiska värld, finns också ett nytillskott i bokhandeln. Tredje delen i Christopher Polinis succéserie om Eragon och draken Saphira har precis kommit ut. ”Brisingr” är ett magiskt ord, och boken släpper lös en underbar nervkittlande fantasyvärld med passion och vilda strider mellan gott och ont.

Tomten fungerar inte längre. Ge bort en saga och låt barnens fantasi leka på nya spännande platser under julen.

Spännande världar för barn- och ungdomar i jul:

Boktjuven av Markus Zusak kostar mellan 150 och 200 kronor.

Jag, Dante och miljonerna av Frida Nilsson kostar 100 kronor

Fergus Crane av Paul Stewart och Chris Riddell kostar under 100 kronor

Den femte systern av Mårten Sandén kostar 108 kronor

Förbjuden frukt av Martin Widmark och Petter Lidbeck kostar under 100 kronor

Sockervadd och svåra val av Jacqueline Wilson kostar uner 100 kronor

Kyrkomysteriet av Martin Widmark kostar under 100 kronor

Mamma Mu och Kråkans jul av Jujja Wieslander kostar under 100 kronor

Tornrummets hemlighet av Niklas Janz kostar runt 100 kronor

Lysande rymdboken: Boken som lyser i mörker av Nicholas Harris kostar 80 kronor

Häxdoktorn av Martin Widmark kostar runt 100 kronor

Fotbollsmysteriet av Martin Widmark kostar under 100 kronor

Matildas katter av Janne Lööf kostar under 100 kronor

Grodan blir glad av Max Velthuijs kostar 30 kronor

Ljudet av ditt hjärta av Stephenie Meyer, B. Kostar 160 kronor

När jag hör din röst av Stephenie Meyer, B. Kostar under 100 kronor

Julia julälvan av Daisy Meadows kostar 100 kronor

Brisingr av Christopher Paolini kostar 155 kronor

Böckerna om Lassemajas Detektivbyrå av Martin Widmark kostar allihop runt 100 kronor

Minimedia
Lina Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM

Julen 2008

Jul