Mild och solig sportlovsvecka

avRobert Triches

NYHETER

SMHI spår fortsatt ganska vacker väder i veckan som kommer – våren snart här

1 av 2

På många håll blir det både soligt och fortsatt milt väder den kommande veckan.

– Som det ser ut nu kommer våren till Sverige på många håll de närmaste dagarna, säger Jonas Högberg, meteorolog på SMHI.

Meteorologernas definition på vår är när medeldygnstemperaturen legat över noll mnst sju dagar i sträck. Man får börja räkna tidigast den 15 februari.

– Vi ligger nu på dag fyra-fem i Götaland, södra Svealand och längs östra Svealandskusten, säger meteorolog Anna Österman till TT.

Så framåt mitten på veckan så kan våren vara här. Det blir nämligen fortsatt varmt, i alla fall i början av veckan:

Lördag

– Det blir en ganska vacker lördag på många håll, särskilt i södra delarna av landet, säger Jonas Högberg. Det kommer att fortsätta blåsa lite, men inte lika mycket som det blåst i dag, fredag.

Och fortsatt milt blir det. Räkna med plusgrader i hela Götaland, Svealand och Södra norrland. Det är bara i nordligaste Norrland det kommer att vara minusgrader.

Söndag

Vädret fortsätter i samma stil under söndagen. Moln drar dock in från väster och ger mulet väder i södra Sverige. I norra Norrland kommer det också en del nederbörd i form av snö.

Måndag

– Värmen håller i sig, säger Jonas Höglund. Som varmast kan det nog bli en 7-8 plusgrader i södra Sverige. Från Jämtlandsfjällen och norrut kommer temperaturen ligga från nollgradigt och neråt.

Nu beräknas också våren kunna ha kommit till många platser i Sverige enligt den meteorologiska definitionen.

Tisdag

Tisdag väntas lite nederbörd komma in i form av regn över landets västra delar. Det blir fortsatt plusgrader i södra halvaln av landet, men några minus i södra Norrland. Där övergår nederbörden i snöfall och kan ge trafikproblem lokalt.

– Det ser inte ut att vara större mängder på väg, kanske det kan falla fem centimeter på tisdagen och maximalt tio centimeter under hela perioden, säger Högberg.

Onsdag

Onsdagen är det fortsatt varmt i söder och kallare i norr. Men ändå ganska hyggligt sportlovsväder.

Torsdag-fredag

Mot slutet på veckan blir det ett omslag till kallare väder. Men åtminstone dagtid ser det ändå ut att kunna hålla sig på övre sidan nollgradersstrecket i södra Sverige. I norra Sverige blir det dock minusgrader.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder