Nyheter

Borg mäktigast i Sverige

Anders Borg – Sveriges mäktigaste enligt tidningen Fokus lista.

Finansminister Anders Borg har gått om sin statsminister Fredrik Reinfeldt och räknas nu som landets mäktigaste makthavare.

I alla fall på den lista som nyhetsmagasinet Fokus presenterar.

På torsdagen offentliggjorde Fokus sin rankning över Sveriges 100 viktigaste makthavare.

För att få fram rankningslistan har Fokus använt kriterierna mediegenomslag, formell makt, informell makt och extraordinära faktorer.

”Unik roll”

I år går Anders Borg från tredje plats upp som etta och knuffar därmed ner sin chef, Fredrik Reinfeldt, till en andra plats.

– Han har fått en unik roll när det gäller utformandet av moderaternas och hela alliansens politik, säger Martin Ahlquist, redaktionschef för Fokus, till TT.

Finanskrisen tung faktor

Årets lista har präglats mycket av finanskrisen.

– En hel del. Till exempel har Bo Lundgren (chef för Riksgälden) kommit in på listan och då hann vi ändå inte ta hänsyn till det faktum att han var med och förstatligade Carnegie, säger Martin Ahlquist.

På listan är det fortfarande en manlig dominans. I fjol var 30 av de 100 kvinnor. I år är det marginellt bättre, 31 kvinnor.

Av dem hamnar centerpartiets ledare Maud Olofsson högst med sin femte plats. Precis efter henne, som sexa, kommer socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

TT