Nyheter

Tvättmedel i automatkaffe

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

"Mjölken" kan användas till att tvätta kläder

Det är långt ifrån säkert att du får mjölk i kaffet från automaten, även om det står så på knappen. Många använder whitener – som kan användas för att tvätta kläder.

– Selecta borde ändra sin märkning. Bara mjölk får kallas för mjölk, säger Christina Spens på Livsmedelsverket.

I Selectas kaffeautomater finns flera tillval med mjölk. Men i vissa maskiner används whitener – ett pulver som innehåller billigt fett, vitt färgmedel– och fettlösningsmedel som man kan tvätta kläder med.

– Det finns EU-direktiv som förbjuder att man kallar något annat än just mjölk för mjölk, säger Christina Spens. Dessutom är det vilseledande för konsumenterna när det står fel på automaterna.

"Mjölk är samlingsnamn"

På Selecta menar man att varje företag själva bestämmer vad de häller i automaterna – oavsett vad det står på knapparna.

– Ordet mjölk är ett samlingsnamn. Sedan är det upp till varje arbetsplats att välja gourmettopping, färsk mjölk eller whitener, säger Helene Frankenberg, marknadschef på Selecta.

Ska ni ändra texten på kaffeknapparna?

– Ja, men vi har inte bestämt vad det ska stå. Självklart vill vi inte göra något olagligt eller vilseledande så vi ska läsa på om EU-direktiven och ta ställning sen.

Selecta kommer också att hänvisa till sin hemsida där alla kan se innehållsförteckningen på det som är i kaffet.

Tvättade skjortor i kaffemjölken

På 70-talet togs den konstgjorda kaffegrädde bort – efter att miljödebattören Björn Gillberg satt i gång en tittarstorm i tv när han tvättade skjortor i gräddersättning. Att tillsatserna har kommit tillbaka förklarar han med att det gått en generation sedan förra debatten.

– I dag har folk har ingen aning om vad som är i maskinerna. Men det är klart, tänker man lite inser man att det inte är mjölk. Pulvret håller ju hur länge som helst.

Skulle inte dricka själv

Även om ingen av tillsatserna har visat sig farlig skulle han själv aldrig dricka kaffe med whitener.

– Fettet brukar vara billigaste sorten kokosfett som leder till åderförkalkning. Det skulle se ut som äckliga grå klumpar i kaffet utan det vita färgämnet och fettlösningsmedlet.

Inte heller Helene Frankenberg på Selecta dricker sådant kaffe.

– Nej, jag dricker alltid svart kaffe.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: