Nyheter

Wanja, det är helt ologiskt

Av: 

Lena Mellin

NYHETER

Vill behålla karensdagen

I går inleddes kongressen LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin talade i Folkets hus på Norra Bantorget när LO-kongressen inleddes i går. Då gick hon till angrepp mot moderatregeringens försämringar av sjukförsäkringen.
I går inleddes kongressen LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin talade i Folkets hus på Norra Bantorget när LO-kongressen inleddes i går. Då gick hon till angrepp mot moderatregeringens försämringar av sjukförsäkringen.

Officiellt kampanjar LO högljutt mot försämringarna av sjukförsäkringen.

Men i det tysta accepterar Wanja Lundby-Wedin att karensdagen permanentas.

Det inte bara verkar motsägelsefullt. Det är det.

När LO:s kongress inleddes i går gick Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, till hårt angrepp mot regeringen för försämringarna av sjukförsäkringen.

– Vi har fått uppleva sänkta ersättningar. Vi har fått uppleva hur Försäkringskassans hårdare linje skapar rättsosäkerhet. Vi har sett sjukintyg från första dagen.

På tisdag kväll, dagen innan riksdagen klubbar de senaste försämringarna, trappar hon upp. Under parollen ”sabba inte sjukförsäkringen”, demonstrerar Wanja Lundby-Wedin tillsammans med bland andra vänsterpartiets Lars Ohly utanför Riksdagshuset.

Tidigare samma dag ska de 300 ombuden på LO-kongressen bestämma vad Sveriges största fackliga centralorganisation egentligen tycker om karensdagen i sjukförsäkringen. LO:s ledning, med Lundby-Wedin i spetsen, vill stryka det urgamla förslaget om att slopa den.

För att spara pengar

1993, under den förra borgerliga regeringen, infördes en karensdag i sjukförsäkringen. Första sjukdagen får man helt enkelt inte betalt.

Karensdagen infördes dels för att spara pengar. Men också för att öka självrisken i försäkringen. Korttidsfrånvaro från jobbet skulle bli mindre lönsamt.

Karensdagen har bekämpats av LO eftersom den hårdast drabbar lågavlönade i högriskjobb. Vid den förra kongressen, 2004, bestämde man visserligen att det var viktigare att höja taket i försäkringen än att slopa karensdagen. Men kravet på att den skulle avskaffas stod fast.

Till årets kongress har bland annat tre förbund, Seko, Handels och Hotell och restaurang, gemensamt motionerat om att LO ska verka för att karensdagen tas bort. De representerar 341 000 personer eller var femte LO-medlem.

LO säger nej

Men svaret från LO:s ledning är nej. Lägre självrisk i försäkringen leder till ökad kontroll, skriver de. Däremot tycker de att den kan ”konstrueras bättre än i dag”. Det gäller framför allt de deltidsanställda som i värsta fall kan råka ut för två karensdagar.

Blankt nej till nya försämringar av sjukförsäkringen alltså. Men tummen upp för gamla inskränkningar av förmånerna.

Inkonsekvent? Javisst. Men nya oförätter känns ofta mer angelägna än gamla.

Hans-Åke

Mårtensson, 58, IF Metall, Åkarp:

– Ja, hellre en karensdag och högre ersättning.

Michael Sjörén, 48, Handels, Kristianstad:

– Nej, absolut

inte. Det finns

ingen anledning att behålla den.

Kerstin Rosell, 52, Handels, Falkenberg:

– Nej, det vore bra om den försvann. Många tvingas gå till jobbet fastän de är sjuka eftersom de inte har råd att vara hemma.

Carina Magnusson-Fernlund, Pappers, Iggesund:

– Ja. Det är mycket som ska återställas och man kan inte göra allt på en gång.

Zdenka Mardetko, 40 , Kommunal,

Surahammar:

– Nej, helst inte.

Men just nu finns det andra saker som är mer angelägna.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: