Nyheter

”Regeringen borde gå längre”

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Antipiratbyrån välkomnar lagförslaget, men skulle vilja se mer

Ett steg på vägen men inte tillräckligt för att komma åt alla privatpersoner som fildelar.

Det är Antipiratbyråns dom över regeringens nya förslag.

– Men vi välkomnar att kreatörerna nu fått ett visst skydd på internet, säger Henrik Pontén, en av byråns jurister till aftonbladet.se.

Sent om sider föreslår Sveriges regering det som övriga EU-länder redan har genomfört: Ge domstolar rätt att kräva ut uppgifter om illegala fildelare på uppdrag av en upphovsrättsman.

Bra, säger Antipiratbyrån. Men regeringen borde ha gått längre.

Olika grupper

– Illegal kopiering på nätet begås av många olika grupper. Det går från organiserade kriminella ned till vanliga personer som gör det här i hemmet. Man kan inte använda samma typ av åtgärder för varje grupp. Ju grövre brottsligheten är desto hårdare tag krävs. Det här förslaget kommer bara åt en viss grupp av fildelare, säger Henrik Pontén.

För att komma åt den största gruppen "vardagsfildelare" vill han gå förbi både polis och domstol. Istället ska en upphovsrättsperson via internetoperatören kunna skicka ett varningsbrev direkt till fildelaren.

Goda resultat

Texten kan lyda:

”Vi har noterat att du sprider den här filmen vidare. Vi vill att du slutar med det".

Om fildelningen ändå fortsätter vill Antipiratbyrån i första hand sänka fildelarens bredbandshastighet, i sista hand få fildelaren avstängd. En tidigare utredning har föreslagit liknande åtgärder, men det förslaget har regeringen sagt nej till. Dumt, tycker Henrik Pontén.

– De här informationsbreven har man i övriga Europa och det har gett mycket goda resultat. Vi tycker det är rimligt att de svenska kreatörerna får samma skydd som sina engelska och franska kollegor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Finland–Ryssland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: