Sonen omhändertogs på BB

Pappan bad om hjälp – då tog myndigheterna deras bebis

Redan på BB omhändertogs deras barn.

Skälet: Mamman lider av epilepsi och enligt myndigheterna kan inte pappan ta ansvar för barnet.

”Rättsskandal” säger sjukvårdspersonalen.

Föräldrarna som båda kommer från Vietnam är förtvivlade, rapporterar Sveriges Radio Jönköping..

– Han mår jättedåligt, han kan inte somna och han längtar efter bebisen. Hon gråter jämt och drömmer om bebisen om nätterna, berättar föräldrarna genom sin tolk för SR Jönköping.

Trots att tre månader har gått sedan pojken föddes står barnsängen fortfarande oanvänd hemma. Familjen har i stället fått bo på ett så kallat utredningshem på annan ort.

Mamman lider av svår epilepsi och om hon får ett anfall medan hon håller i barnet, så kan det gå illa.

Pappan bad därför barnmorskan undersöka om familjen kunde få en stödperson som kunde hjälpa till när han lärde sig svenska.

För barnets säkerhet

I förra veckan beslutade länsrätten att pojken ska placeras i ett familjehem. Det är för hans egen säkerhets skull, menar rätten.

Enligt den utredning som länsrätten baserade sitt beslut på, inser pappan inte riskerna med att lämna mamman ensam med barnet.

Men sjukvårdspersonal som har haft inblick i fallet är kritiska.

– De fick aldrig någon chans och det är hjärtskärande att se och möta den här familjen, när de har blivit av med sitt barn. Jag tycker att det är en rättsskandal att ta barnet från den här familjen, säger barnmorskan Sonya Ekerstam som följde graviditeten till SR Jönköping.

”VI måste ta ansvar”

Föräldrarna hävdar att det handlar om missförstånd och språkproblem.

Myndigheterna hävdar att föräldrarna är tafatta, har svårt att ta till sig råd och att pappan flera gånger lämnat mamman ensam med barnet på hemmet.

– Det är alltid drastiskt att göra ett omhändertagande av ett barn, men när vi misstänker att ett barn far illa och det efter utredningen visar sig att barnet behöver en annan miljö, då måste vi ta det ansvaret, säger Arnold Carlzon, ordförande i medborgarnämnden i den aktuella staden till SR Jönköping.

Publisert: