Bli expert på kärlek och sex

Av: Susanne Ståhl, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

”En del blir tysta och rädda.”

Sex är ett känsligt ämne, som handlar mer om känslor än om teknik, menar ansvarig lärare för sexologi-utbildningen.
Foto: istockphoto.com
Sex är ett känsligt ämne, som handlar mer om känslor än om teknik, menar ansvarig lärare för sexologi-utbildningen.

– Jag brukar skoja och säga att sex säljer, säger studenten Åse Werner, som valt att fördjupa sin utbildning med en master i sexologi.

Malmö Högskolas nya masterexamen i sexologi blev direkt landets mest sökta masterprogram, med 136 sökande till 40 platser.

Utbildningen är helt ny och första kullen studenter började i höstas. Under tre år fördjupar de sig i sex och samlevnad. Utbildningen är flervetenskaplig och det betyder att man tittar på sex ur ett medicinskt, biologiskt, psykologiskt och sociologiskt perspektiv.

Helhetsbild av sex

– Vi skapade den här utbildningen för att vi märkte att den här kunskapen efterfrågas, till exempel bland skolsköterskor och barnmorskor, säger Lotta Löfgren-Mårtenson, ansvarig lärare på programmet.

De som går ett masterprogram har ofta redan en yrkesroll, men behöver fördjupa sina kunskaper. Det kan handla om psykologer, gynekologer eller skolkuratorer.

– Sexologi är ett väldigt brett ämne och vi försöker ge en helhetsbild av hur människorna i vårt samhälle har det. Det existerar många parallella normer och värderingar, och det handlar inte bara om samlag, utan om hur man lever och hur man vill vara, säger Lotta Löfgren-Mårtenson.

Utmanande ämne

Åse Werner, 27 år, blev intresserad av ämnet när hon läste inriktningen sexuell hälsa under sin utbildning till folkhälsovetare.

– Sex är ett ämne som vi gjort till något privat, som man nästan inte pratar om. Ändå finns det en stark medial bild av sex som hela tiden är närvarande, säger hon. Det är ett intressant ämne, som det finns stora utmaningar inom.

Åse Werner tänker sig inte en framtid som rådgivare i någon frågespalt i tidningen, utan vill gärna jobba på en samhällig nivå, kanske som utredare eller forskare. När hon berättar vad hon pluggar blir reaktionerna från omgivningen lite olika.

– Vissa blir bara tysta och rädda att jag ska säga något läskigt om sex, säger Åse. Andra tycker att det är roligt och intressant.

Blir ni experter på sex då?

– Nja, inte på själva handlingen sex, men inom ämnesområdet, säger Åse och skrattar.

Publicerad: