I dag är det de vänsterhäntas dag

Psykologen: De lever i en värld som är skapt för högerhänta

De utgör en tiondel av mänskligheten.

De är överrepresenterade bland framgångsrika musiker och har en ökad risk för att drabbas av schizofreni.

Och i dag är det deras dag.

Grattis alla vänsterhänta.

– De lever i en en värld som är skapt för högerhänta och har varit förtryckta historiskt. Det är bra att de uppmärksammas, säger Louise Rönnqvist, professor i neuro- och biologisk psykologi vid Umeå universitet.

I dag den 13 augusti är det de vänsterhäntas dag eller som den ursprungligen heter "The Lefthanders Day". Dagen instiftades av en amerikansk organisation för 17 år sedan för att uppmärksamma vänsterhäntas svårigheter i vardagen.

Även om det rör sig om generaliseringar så menar Louise Rönnqvist att det finns påtagliga skillnader mellan höger och vänsterhänta.

– Dels rent biologiskt men också beteendemässigt skiljer vi oss från varandra. Vänsterhänta är överrepresenterade bland musiker, dirigenter, dansare och andra kreativa yrken, säger hon.

Gynnas i idrotter

En förklaring till det är att den högra hjärnhalvan som styr vänster sida av kroppen också sköter det spatiala eller rumsliga tänkandet. Flera kända konstnärer har varit vänsterhänta däribland, Leonardo da Vinci och Pablo Picasso.

– Dessutom gynnas ofta de vänsterhänta i många olika idrotter. De är ofta mindre assymetriska och svårare att läsa i sporter som till exempal tennis och handboll, säger Louise Rönnqvist.

På minuskontot hamnar en ökad risk för schizofreni, sämre språklig förmåga och högre olycksrisk.

Behövs verkligen de vänsterhäntas dag?

– Ja. Jag tycker att vi ska uppmuntra mångfald. Vi ska gynna personliga talanger se det som något positivt. I stora drag är vänsterhänta inte förtryckta längre. Men på grund av att redskap oftast är gjorda för högerhänta drabbas de oftare för olyckor, säger Louise Rönnqvist.

Borde högerhänta använda sin vänsterhand oftare?

– Ja, genom att träna bägge händerna tränar man också hjärnan. Men man ska inte tvinga någon.

Publisert: