Städer bombade – sjukhus besköts

NYHETER

Ryssland och Georgien bombade var sin stad – civila hårt drabbade

1 av 2 | Foto: PÅ FLYKT En pojke och hans mamma tittar ut genom ett bilfönster på flykt undan förödelsen i den sydossetiska staden Tschinvali.

Natten till lördag uppges Ryssland har bombat hamnstaden Poti, samtidigt som Georgien beskjutit staden Tschinvali.

– 70 procent av byggnaderna i Tschinvali är förstörda och staden har ingen elektricitet, gas eller vatten, säger Irina Gaglojeva, taleskvinna för Sydossetiens regering.

Situationen är värst för de skadade. Sjukhuset har under de här dagarna varit under konstant eld från georgiska trupper. Många nya har kommit dit och de skadade finns i källaren.

– Det finns i stort sett ingen möjlighet att ge dem någon humanitär hjälp, säger Irina Gaglojeva.

Presidentkansliet utrymt

Efter den upptrappade konflikten har Georgiens president Micheil Saakasjvili utrymt presidentkansliet och övriga regeringsbyggnader i huvudstaden Tbilisi i fruktan för ryska bombattacker.

Anledningen är att han fått rapporter om att fem ryska militärflygplan har lyft från norra Kaukasus på väg mot Tbilisi.

Militärt undantagstillstånd

– Ryssland har bombat hamnstaden Poti vid Svarta havet och militärbasen i Senaki. Vi tror att ryssarna har börjat bomba civil och ekonomisk infrastruktur, säger Alexander Lomaia, sekreterare i säkerhetsrådet.

I Poti har ryska stridsflygplan träffat containerfartyg och ett varv, uppger en regeringstalesman. På lördagsmorgonen kommer presidenten att utlysa militärt undantagstillstånd.

Fler ryska förband har anlänt

Från ryskt håll meddelar militären på lördagen att nya ryska förband anlänt till Sydossetien. Styrkor från 58:e armén ska ”försöka upprätta fred i regionen”. De ryska styrkorna har inlett en operation för att tvinga georgierna till eldupphör, meddelar president Dmitrij Medvedev.

– Våra fredsbevarare genomför för närvarande en operation för att tvinga den georgiska sidan att sluta strida. De har också ansvaret att skydda befolkningen, sade Medvedev på lördagsmorgonen.

FN:s säkerhetsråd i New York samlas under lördagen för att formulera ett krav på eldupphör i Sydossetien.