Pojkvännen får livstid för mordet på Tova

Foto: Mats Andersson/TT
Den misstänkte 23-åringen förs in i rätten vid den första häktningsförhandlingen. I dag meddelades domen. Arkivbild
Foto: Mats Andersson/TT
En ljusmanifestation har hållits i Iggesund för Tova Moberg. Arkivbild.
NYHETER

Tova Moberg fruktade att hennes pojkvän en dag skulle döda henne. I sin dagbok skrev hon om sin rädsla.

Bevisen som hon själv samlade in spelade stor roll för rätten som nu dömer hennes före detta pojkvän till livstids fängelse för mord.

19-åriga Tova Moberg mördades brutalt utanför Hudiksvall en natt i maj förra året. Hon hittades död i en sjö, med spår av ett 20-tal slag mot huvudet och kroppen med en hammare.

I sin dagbok berättade hon hur hon gång på gång blivit slagen och hotad av en 23-årig man, hennes före detta pojkvän, som nu döms till livstids fängelse.

– Man kan säga att hon på ett väldigt betydelsefullt sätt bidrog till att frågan gick att klara upp, även om hon tragiskt fick plikta med sitt liv, säger rådmannen Bengt-Olov Horn till TT.

Skrev och dokumenterade

I dagboken skrev Tova Moberg att hon trodde att pojkvännen skulle döda henne om hon gjorde slut med honom. Hon dokumenterade också skadorna från våldet och gömde undan bilder i en låda.

Det gav rätten en motivbild till mordet. Därtill fanns medicinsk och teknisk bevisning samt vittnesförhör. De utesluter att någon annan än 23-åringen mördade Tova Moberg.

"Synnerligen försvårande omständigheter" vid mordet – att mannen var nästan dubbelt så stor och angrep henne i en miljö där hon var skyddslös – gör att påföljden blir livstids fängelse.

– Hon hade ingen chans att försvara sig eller komma undan, säger Bengt-Olov Horn.

"Krävande utredning"

23-åringen döms för mord, misshandel, olaga tvång och flera fall av olaga hot.

Åklagare Christer Sammens hade yrkat på livstid och är nöjd med att rätten följer hans linje.

– Jag har inte hunnit ta del av resonemangen, men som jag förstår det har vi i allt väsentligt fått bifall för åtalet, säger han och sammanfattar fallet som rakt igenom sorgligt.

– Det är svårt att sammanfatta enkelt, men det har varit en krävande utredning som har gått bra, av det vi har sett hittills.

Tror på överklagan

Den dömde mannens advokat Bo Karlsson har ännu inte hunnit läsa hela domen och vill därför inte gå in på domstolens bedömningar. Han är inte förvånad över livstidsstraffet, men inte heller nöjd med det.

– Min uppfattning är att omständigheterna inte är så försvårande att man skulle ha dömt ut ett livstidsstraff utan man borde ha utdömt en tidsbestämd påföljd.

23-åringen nekar fortsatt till mordet. Bo Karlsson har inte varit i kontakt med honom efter domen.

– Men det skulle förvåna mig om han inte vill överklaga. Dels för att han anser att han är oskyldig och dels för att han aldrig kan hamna i ett sämre läge än vad han är nu.

"Bra dom"

Advokat Karl-Gösta Myhrberg, som är föräldrarnas och broderns målsägandebiträde, tycker att domen är välskriven och att det är ett korrekt beslut som tingsrätten kommit fram till, både när det gäller skuldfrågan och påföljden.

– Vi tycker att domen är bra och vi accepterar den naturligtvis från målsägandes sida, säger han till TT.

Han är medveten om att domen förmodligen överklagas och kommer, om så sker, att yrka på att skadeståndet till de anhöriga höjs.

– Vi anser att det kanske funnits fog för att döma ut ett högre skadestånd än 60 000 kronor, säger Karl-Gösta Myhrberg.

Inte psykiskt sjuk

Strax före jul stod det klart att Hudiksvalls tingsrätt bedömde mannen som skyldig, men att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden kunde meddelas.

Undersökningen visade att mannen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tillfället för brottet – vilket möjliggjorde en fängelsedom.