Ernst måltavla i väderkvarnsuppror

Av: Johan Arkert

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

"Det är helt förkastligt. De förstör Ölands kulturhistoria"

Ernst Kirchsteiger har hamnat i öländskt blåsväder efter att ha rustat upp en antik väderkvarn till en charmig sommarstuga.

– Det är helt förkastligt. De förstör Ölands kulturhistoria, säger Kennerth Gustavsson, ordförande i Ölands kvarnförening.

Det kokar bland hembygds- och kvarnföreningar på Öland sedan "Sommar med Ernst"-teamet nyligen tog sig an projektet att rusta upp en gammal väderkvarn till en charmig sommarstuga.

Kvarnföreningen är nu orolig för att Ernsts karisma ska inspirera till en masshysteri där alla vill göra sommarstugor av kulturhistoriskt viktiga kvarnar.

"Leder till en epidemi"

– Vi kan inte hindra att en enskild kvarnägare gör en sommarstuga av kvarnen även om vi tycker att det är tråkigt om de inte tar vara på Ölands historia. Men nu när TV ska sända ett program om hur man kan göra om kvarnarna finns risken för att det leder till en epidemi, säger Kennerth Gustafsson.

Enligt honom är det många Ölandsbor som brinner för kvarnarna. Bara kvarnföreningen har 3 000 stödjande medlemmar och har i den här frågan även fått stöd från Hembygdsförbundets 11 000 medlemmar.

På 1800-talet fanns 2 000 kvarnar på Öland och har blivit en symbol för öns landskap. I år är antalet nere i 345.

Protestbrev till TV4

– Vi är mycket måna om att kulturlandskapet bevaras. Bara i dag ska jag sätta upp vingar på en väderkvarn som restaurerats korrekt, säger han.

– Jag tycker om Ernsts program och han får gärna hjälpa till att bygga upp de gamla kvarnarna igen. Men då vill vi inte att han gör sommarstugor med vingar av dem, säger Kennerth Gustafsson, som nu planerar att skriva ett protestbrev till TV4.

Publicerad: