Sladdspår på vägen där flickan försvann

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-06

Mobilen ligger påslagen i skogen – tre polishundar letar just nu

200 frivilliga deltog i söndagens skallgång efter den försvunna flickan.

Polisen har hittat sladdspår efter en bil på vägen nära den plats där flickans cykel hittades.

– Vi vet inte vad det betyder i nuläget, säger kommissarie Sven-Åke Petters till aftonbladet.se.

I princip alla i Stjärnsund, inklusive hemvärnet, civilförsvaret och ett stort antal poliser går just nu skallgång och rikslarm har utlysts.

Polisen arbetade på söndagen efter två huvudspår – antingen har flickan blivit bortrövad eller också finns hon kvar i terrängen.

Tio poliser, hundförare med specialtränade spårhundar, ett 60-tal personer från hemvärnet och civilförsvaret plus dussintals frivilliga har letat hela söndagen efter den lilla flickan i skogarna runt Stjärnsund.

Under eftermiddagen säkrade man spår på asfaltvägen vid platsen där flickan försvann.

– Det är ett par sladdspår på stora vägen nedanför där cykeln anträffades. Vi vet inte var de kommer ifrån just nu och vet inte vad de betyder, säger kommissarie Sven-Åke Petters till aftonbladet.se.

Flickans cykel hittades övertäckt i närheten av vägen. Den har nu förts till Falun för teknisk undersökning.

Annars har man inte hittat några nya spår idag – förutom mobilsignalen.

Värmekamera

– Vi har inte hittat någonting. Men helikoptern med värmekamera från Stockholm kunde lyfta för ett tag sedan, den kom inte iväg tidigare på grund av dimma, säger Sven-Åke Petters.

Då hade polisen hittat och kontrollerat alla bilar som vittnen hittills sett i området igår, inklusive en ljus Volvo.

– Vi har kartlagt dem och talat med förarna. Samtliga har kunnat visa att de haft skäl att befinna sig där och vi har ingen anledning att tvivla på dem, säger Petters.

Hundar söker mobilen

Hetaste spåret hittills är flickans egen mobiltelefon.

Polisen vet att flickans mobil är påslagen, via en mobilmast som fångar signalen.

Men det handlar bara om en mast – som täcker ett flera kvadratkilometer stort område inklusive skog och myrar. Redan i morse satte man in tre specialtränade polishundar för att hitta mobilen.

– Hade det varit två master hade vi kunnat krysspejla. Det går inte nu. Men mobilen finns i det här området och den är påslagen, säger , säger Roland Eriksson, chef för hundenheten vid Dalapolisen.

– Just nu koncentrerar vi hundarna på att hitta den, säger Eriksson.

Sökandet efter flickan pågår med full kraft så länge det är ljust. När det blir mörkt drar man ner – men man slutar inte.

– I nuläget bedriver vi eftersök till i morgon eftermiddag måndag, i första led. Sedan får vi ta ett nytt beslut, säger Eriksson.

Söker söderut

Sökandet koncentrerades på söndagen främst till området söder om den plats nära Stjärnsund där man igår kväll hittade lilla Englas cykel flera hundra meter in i skogen.

– Vi söker igenom detta område ordentligt nu, inklusive alla tomma lokaler. Det finns beslut på att gå in i tomma sommarstugor, förråd och liknande också, säger Eriksson.

Det sökandet pågick ännu vid 18-tiden.

Pappan i Spanien

Tio poliser inklusive hundförare med specialtränade spårhundar, ett 60-tal personer från hemvärnet och civilförsvaret plus dussintals frivilliga har letat hela dagen efter den lilla flickan i skogarna runt Stjärnsund.

Polisen i Dalarna har också kontaktat polisen i Spanien, som underrättat flickans pappa vad som hänt. Mannen lever sedan många år utomlands och det finns inga misstankar mot honom.

I det område där Engla försvann finns det gott om björn. Men just en björnattack är det enda polisen hittills kunnat avskriva.

– Nej, det finns ingen chans. Då hade vi hittat spåren, säger Eriksson.

Man har parallellt med skallgången öppnat en förundersökning om misstänkt människorov.

Rutinmässigt i det arbetet går man också igenom listan med kända personer som begått brott av den typ som nu skulle kunna vara aktuellt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln