Turkiet vill utesluta Israel ur FN

Men Israel avvisar kritiken

Blunda inte för Israels grymhet och stäng ute landet från FN.

Turkiet står bakom den uppmaningen till världen på fredagen.

Israel ignorerar totalt FN:s resolutioner sa premiärminister Tayyip Erdogan när FN:s generalsekreterare besökte Ankara.

FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon anlände till Ankara i Turkiet på fredagen. Då höll premiärminister Tayyip Erdogan ett tal där han var starkt kritisk mot Israels nonchalans mot FN enligt nyhetsbyrån AP.

– Hur kan ett sådant land, som totalt ignorerar och inte implementerar FN:s resolutioner, få komma innanför grindarna till FN?

Ilskan växer i Turkiet

Enligt AP återspeglar Tayyip Erdogans uttalande den ilska som växer i landet mot Israel. Turkiet hör annars till det land i den muslimska världen som är står Israel närmast.

Efter att både Israel och Hamas har ignorerat FN-resoultionen om eldupphör reser Ban Ki-moon runt i regionen för att främja vapenvila.

– FN-byggnaden i Gaza attackerades medan FN: s generalsekreterare var i Israel. Det är en öppen utmaning för världen, sa Erdogan i sitt tal.

Israel avvisar kritiken

Turkiets premiärminister sa också att landet var besviken över att FN inte tar en mer aktiv roll i Gaza. Gränsövergångarna måste öppnas för att lidandet för civilbefolkningen ska lindras. Israeliska soldater måste också snabbt lämna Gaza.

– Turkiet är redo för alla uppdrag i varje steg FN kommer att ta, sa Erdogan.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia ska generalsekreterare Ban Ki-moon ha sagt att förslagen är viktiga. Om han kommenterade uppmaningen att utesluta Israel ur FN finns inga uppgifter om.

Yigal Palmor, talesman för Israels utrikesministerium, avvisar Turkiets kritik.

– Kanske om Turkiet hade röstat mer med Israel i FN och uttryckt sin ilska när Hamas sköt raketer urskillningslöst mot israeliska civila, hade det bidragit mer till att skapa fred i södra Israel och Gaza, än genom att göra sådana uttalanden.

Publisert: