Turkiet vill utesluta Israel ur FN

Av: Emma Gårdsäter

Publicerad:
Uppdaterad:

Men Israel avvisar kritiken

Blunda inte för Israels grymhet och stäng ute landet från FN.

Turkiet står bakom den uppmaningen till världen på fredagen.

Israel ignorerar totalt FN:s resolutioner sa premiärminister Tayyip Erdogan när FN:s generalsekreterare besökte Ankara.

FN: s generalsekreterare Ban Ki-moon anlände till Ankara i Turkiet på fredagen. Då höll premiärminister Tayyip Erdogan ett tal där han var starkt kritisk mot Israels nonchalans mot FN enligt nyhetsbyrån AP.

– Hur kan ett sådant land, som totalt ignorerar och inte implementerar FN:s resolutioner, få komma innanför grindarna till FN?

Ilskan växer i Turkiet

Enligt AP återspeglar Tayyip Erdogans uttalande den ilska som växer i landet mot Israel. Turkiet hör annars till det land i den muslimska världen som är står Israel närmast.

Efter att både Israel och Hamas har ignorerat FN-resoultionen om eldupphör reser Ban Ki-moon runt i regionen för att främja vapenvila.

– FN-byggnaden i Gaza attackerades medan FN: s generalsekreterare var i Israel. Det är en öppen utmaning för världen, sa Erdogan i sitt tal.

Israel avvisar kritiken

Turkiets premiärminister sa också att landet var besviken över att FN inte tar en mer aktiv roll i Gaza. Gränsövergångarna måste öppnas för att lidandet för civilbefolkningen ska lindras. Israeliska soldater måste också snabbt lämna Gaza.

– Turkiet är redo för alla uppdrag i varje steg FN kommer att ta, sa Erdogan.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia ska generalsekreterare Ban Ki-moon ha sagt att förslagen är viktiga. Om han kommenterade uppmaningen att utesluta Israel ur FN finns inga uppgifter om.

Yigal Palmor, talesman för Israels utrikesministerium, avvisar Turkiets kritik.

– Kanske om Turkiet hade röstat mer med Israel i FN och uttryckt sin ilska när Hamas sköt raketer urskillningslöst mot israeliska civila, hade det bidragit mer till att skapa fred i södra Israel och Gaza, än genom att göra sådana uttalanden.

Publicerad: