Nyheter

Liza Marklund svarar på kritiken

Av: 

Maria Hellström

NYHETER

Debatten rasar kring succéromanen "Gömda".

Författaren Monica Antonsson hävdar att berättelsen om den misshandlade huvudpersonen "Mia" är påhittad.

På Newsmill svarar nu Liza Marklund själv på kritiken:

- På ”Gömdas” omslag står det dock att boken är ”en sann historia”. Mer korrekt hade varit att skriva ”bygger på en sann historia”.

"Gömda" handlar om en kvinna, kallad Mia Eriksson, som tvingas lämna Sverige och söka asyl i USA sedan hon misshandlats av sin fästman som hon fått en dotter tillsammans med i Sverige.

Berättelsen har nu kritiserats hårt. I boken "Mia - Sanningen om Gömda" hävdar författaren Monica Antonsson att romanen bygger på förvrängningar av verkligheten och att "Mia" i verkligheten aldrig var i behov av skyddad identitet. Uppgifterna har diskuterats i flera tidningar, i TV och på bloggar.

”Uppriktigt ledsen”

I ett inlägg på debattsajten Newsmill svarar nu Liza Marklund på kritiken. Hon medger bland annat att "Gömda" är "en djupt subjektiv bild av en hotad och misshandlad kvinnas helvete".

- Om människor genom undertiteln "En sann historia" har uppfattat att böckerna är korrekta ner i minsta detalj och känner sig lurade är jag uppriktigt ledsen för detta, skriver Liza Marklund.

Boken ges ut av Piratförlaget, som Liza Marklund är delägare i. I beskrivningen av "Gömda" på hemsidan står det är "en gastkramade thriller direkt ur den svenska verkligheten".

Kan bekräfta fakta

Liza Marklund konstaterar att hon på rak arm kan bekräfta grundläggande fakta. Det handlar om att "Mia" misshandlades av sin fästman, att hon flydde till Chile och sen till sist fick asyl i USA.

- Trots detta påstår Monica Antonsson att ”Gömda” och ”Asyl” bygger på lögner från början till slut. Hon hävdar att jag antingen ljuger eller har blivit grundlurad av Maria Eriksson. För mig är hela denna situation helt bisarr, skriver Marklund.

Luddiga minnesbilder

Arbetet med "Gömda" började för 16 år sen, och händelserna som beskrevs var då ungefär tio år gamla. Hos vissa av de intervjuade var minnesbilderna luddiga.

- Men kan jag ha missat något? Kan jag ha glömt? Missuppfattat? Självklart, men jag kan inte peka på något sådant som varit avgörande i dagsläget. Och viktigare: Har Maria Eriksson ljugit för mig? Mitt svar är att jag aldrig har kommit på henne med en lögn.

Påverkar inte försäljningen

Piratförlaget ger ut "Gömda" i pocket- och ljudupplaga. Boken säljs i sammanlagt mellan 1 000 och 1 500 exemplar i månaden. Den senaste tidens debatt har inte påverkat siffrorna åt varken ena eller andra hållet.

- Det har varit en jämn ström som tuffat på under hela året, säger försäljningschefen Madeleine Lawass.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

"Gömda" mest bloggade ämnet just nu
Publisert: