Nyheter

Röd dag kostar femton miljarder

Snuvas på en röd dag Men samhället sparar miljarder.

Foto: Henry Lundholm

NYHETER

15 000 000 000 kronor.

Så mycket blir samhällsvinsten när 1 maj och Kristi Himmelsfärdsdagen sammanfaller.

Svensken blir i år snuvad på en röd dag eftersom 1 maj är samma dag som Kristi himmelsfärdsdagen. Samtidigt kan företag och stat räkna med lite extra klirr i kassan. Produktionsmässigt motsvarar varje extra arbetsdag i almanackan ungefär en halv procentenhet av bruttonationalprodukten (BNP).

– Lite förenklat blir det ungefär bortåt 15 miljarder kronor för varje arbetsdag som det varierar, säger Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv.

Ropa efter mer betalt när en helgdag försvinner är dock inte lönt. I alla fall inte för den som har månadslön. Att antalet arbetsdagar varierar från år till år är redan inräknat i avtalen.

– Förutsättningarna är välkända och ingår i kollektivavtalen. Det är ingen som säger ”oj, hoppsan, det är skottår i år och nu måste vi förhandla om våra avtal”, säger Björn Lindgren.

Dessutom är svenskarna bortskämda med ledigheter. Svensken tillbringar runt 1500 timmar per år på jobbet. Det är inte mycket sett ur ett internationellt perspektiv. Islänningarna arbetar uppåt 2000 timmar varje år.

– Vi har både helgdagar, lång semester och annan lagstadgad ledighet i form av exempelvis föräldraledighet och studieledighet, säger Björn Lindgren.

Annika Carpman/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter