Hård debatt mellan Sahlin och Reinfeldt

Anklagelserna haglade i tv-studion när andra ronden mellan rött och blått avgjordes

Mona Sahlin ”bluffade” och Reinfeldt tog inte människors oro ”på allvar”.

Det var hårda ord när nästa vals statsministerkandidater möttes i en tv-sänd duell i kväll.

– Alternativen i svensk politik blev tydliga, sa Sahlin efter debatten.

Aftonbladet.se:s samhällsreporter Johanna Melén.
Aftonbladet.se:s samhällsreporter Johanna Melén.

I kväll hade s-ledaren chans på revansch. Efter söndagens debatt i SVT:s ”Agenda” utsåg läsarna det blå laget med Fredrik Reinfeldt i spetsen till segrare.

Och Mona Sahlin gick ut hårt. Hon tog den senaste tidens många varsel, bland annat på Volvo, till hjälp.

– Hur kan du kalla regeringens budget för ett superpaket? Sedan budgeten lades den 22 september har 10 000 personer varslats. Nu kommer dessutom KI (Konjunkturinstitutet) och säger att vi kan hamna på nolltillväxt nästa år och att arbetslöshet kan stiga till sju procent. Jag har vädjat till regeringen om att göra något åt de delarna i budgeten som hör till arbetsmarknadspolitiken, sa Sahlin.

Till skillnad från Reinfeldt tar Mona Sahlin, enligt henne själv, människors oro ”på allvar”.

”Måste tro på Sverige”

Struntprat, menade statsminister Reinfeldt.

– Du beskriver det som om det inte finns några resurser. Det stämmer inte. Det finns nu personal från Arbetsförmedlingen ute på Torslanda, vi samlar regionala och kommunala företrädare som tittar på lösningar, i kollektivavtalet finns ett omställningsstöd. Det är ett bra sätt att lägga ihop olika åtgärder, sa Fredrik Reinfeldt.

– Man är inte uppsagd samma dag som varslet kommer. Det finns tid. Man måste tro på Sverige och vi måste grunda en långsiktig politik som gör att jobben blir fler.

Frågan om jobben dominerade den 30 minuter långa debatten i SVT:s ”Rakt på med K-G Bergström”. Skatterna blev en annan stridsfråga. Till skillnad från regeringen vill socialdemokraterna inte ha en allmän sänkning av kostnaderna för att anställa unga. I stället vill man ta bort arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös ungdom. Men vad händer då med de pengar som i regeringens förslag frigörs i kommuner och landsting? undrade Reinfeldt, och anklagade Mona Sahlin för att bluffa i den egna budgeten.

Helt fel, sa Sahlin och påpekade att kommunerna och landstingen kompenseras ekonomiskt i s-budgeten.

”Jag var otydlig”

– Jag tycker det är häpnadsväckande. Här sitter du och granskar och bluffar om vår budget när det finns folk som varslas och sägs upp från sina jobb!

Precis som i söndagens debatt fick Mona Sahlin återigen förklara hur ett eventuellt röd-grönt regeringsalternativ ska se ut efter valet 2010. Frågan blev besvärande för s-ledaren när hon först gick ut och sa att hon bara tänker samregera med miljöpartiet för att ett par dagar senare ändra sig och åter öppna dörren för vänsterpartiet.

– Jag var otydlig på en punkt. Man uppfattade det som om jag ville utesluta vänsterpartiet. Så är det inte. Vi och miljöpartiet har redan en fullt färdig plan för ett rödgrönt regeringsalternativ. Under tiden fortsätter vi diskussioner med vänsterpartiet, sa Sahlin.

Hur blev det med revanschen då?

Inget vidare, verkar det som.

När drygt 2 500 av aftonbladet.se:s läsare röstat ledde blått lag med 58 mot 42 procent.

I morgon går matchen vidare med partiledardebatt i Sveriges Riksdag.

Publisert: