Kändisarnas uppror mot djurförsöken

Vädjar om att labradorerna inte ska avlivas – vill adoptera

Labradorerna som används i en forskningsstudie om tandimplantat på Göteborgs universitet rör upp starka känslor.

Nu vädjar svenska kändisar om att hundarna ska få leva.

Tusentals svenskar och flera kändisar har engagerat sig i den studie vid Göteborgs universitet där man använt sig av sex labradorer, Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri.

Det har skrivits på namnlistor på Facebook, debattartiklar har publicerats, allt för att stoppa djurförsöken. Kändisar som Anders Bagge, Lili och Susie Päivärinta och Rickard Söderberg har engagerat sig i försöksdjurens mående. I en debattartikel i Göteborgs- Posten skriver bland annat systrarna Päivärinta att man borde adoptera hundarna i stället för att avliva dem. ”Framförallt anser vi att utgången av försöken med de sex labradorerna ska avslutas i att hundarna adopteras bort, i stället för att avlivas”.

Även Lars-Åke Wilhelmsson, van hundägare, har engagerat sig i labradorerna och har skrivit under namnlistan på Facebook.

– Jag har alltid tyckt det varit fel när man plågar djur. Det borde gå att göra på något annat sätt. Men jag är inte läkare eller har utbildning, jag vet inte hur man skulle göra annars. Jag tycker det är fruktansvärt att människor kan plåga djur och hur grymma vi kan vara, säger han.

Anders Bagge skrev på Instagram att han kunde adoptera en av hundarna. ”Detta gör mig så ledsen och besviken, vi adopterar mer än gärna en av dessa jag och Johanna Lind Bagge. Tycker inte detta ska få ske”.

Enligt debattartikeln i GP ska hundarna avlivas den här veckan, efter att forskningsstudien är avslutad. Göteborgs universitet vill inte säga när exakt hundarna ska avlivas men bekräftar att studien är i det stadiet.

”Forskningsstudien närmar sig fasen då avlivningarna ska göras. Undersökningarna fortsätter sedan med provtagning . Vi har ingen information när avlivningarna kommer ske och det är inget som man brukar kommunicera heller”, skriver Göteborgs universitets kommunikationsavdelning i ett mejl till Aftonbladet.

När försöken med labradorerna, via en djurrättsorganisation, blev kända har såväl forskare som djurskötare vid universitetet dödshotats via mejl, sms och på sociala medier.

– De har blivit livrädda och mår dåligt. Vi har fått vidta säkerhetsåtgärder för att skydda dem som har utsatts, berättade Jörgen Svensson, säkerhetschef på Göteborgs universitet, i förra veckan.

Publisert:

LÄS VIDARE