Värmebeskedet: ”Plusgrader på många håll”

Väder: De värsta vindarna har lagt sig

avJenny Rydberg, Josefin Silverberg

Det är sportlovsvecka i flera delar av landet och plusgrader väntas på flera håll.

– Det ser ut som att vi kommer ha mild luft över landet i början av veckan, med plusgrader på många håll, framför allt i Svealand och Götaland. Det kommer även vara plusgrader långt upp i Norrland, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Under helgen härjade stormen Mats och måndagskvällen innebar återigen stormigt väder för Lapplandsfjällen och Jämtland.

Under tisdagen ska dock de värsta vindarna ha gett med sig, risken finns att det blåser upp igen under onsdagen.

– Vi har ett lågtryck som ser ut att passera norra Skandinavien under onsdagsdygnet och med det ser det ut att kunna blåsa upp, främst i fjällen i Norrland, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Över tio grader i syd

På en del håll i landet är det sportlov under den här veckan och det ser ut att bli ett par fina lediga dagar med plusgrader i många delar av landet, men kyligare temperaturer väntar runt hörnet. Sydligaste Sverige: Skåne och Blekinge, kan få temperaturer över tio plusgrader.

– Det ser ut som att vi kommer ha mild luft över landet i början av veckan, med plusgrader på många håll, framför allt i Svealand och Götaland. Det kommer även vara plusgrader långt upp i Norrland, säger Max Lindberg Stoltz.

– Men efter att onsdagslågtrycket drar in kommer det ner lite kallare luft över landet. Det gör att det, främst nattetid, kan krypa ner till någon enstaka minusgrad i Svealand och Götaland och att det blir fortsatt kallt med minusgrader på dagarna i norra Norrland, fortsätter han.

I Skåne har våren redan kommit, ur meteorologisk synpunkt anlände den 15 februari, då dygnsmedeltemperaturen legat på plusgrader en vecka i sträck.

Risk för gräsbränder

SMHI har också utfärdat varningar för att risken för gräsbränder är stor i Örebros, Östergötlands och Kalmars län förutom Öland.

Risken är som störst under tisdag eftermiddag.

– Då är det stor gräsbrandsrisk, främst i snöfria områden, då vi har torr luft. När snön smälter och fjolårsgräset kommer fram så ökar risken för att bränder ska tillta och spridas. Även om marken kan upplevas fuktig så kan gräset vara torrt, speciellt om luften är torr, säger Max Lindberg Stoltz.

Stor försiktighet ska iakttas om man eldar utomhus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Sportlovet

SMHI

AB Voice