Pilot släppt – men Kashmirkonflikt fortsätter

Av:  TT-AFP-Reuters

Pakistan har beslutat att öppna delar av sitt luftrum. Luftrummet stängdes efter att konflikten med Indien trappats upp. Den pilot som tillfångatagits i Pakistan har nu också frigetts och anlänt till Indien.

Men minst elva människor har dödats i fortsatta stridigheter.

Pakistan stängde sitt luftrum för all kommersiell trafik i onsdags efter att Indien och Pakistan uppgett att de skjutit ned varandras stridsplan och att en indisk pilot tagits tillfånga av Pakistan.

På fredagen meddelade luftfartsmyndigheten i Pakistan att landet beslutat att öppna luftrummet för kommersiell trafik igen – men med restriktioner. Fyra flygplatser, bland annat i Islamabad och Karachi, öppnades på eftermiddagen följt av fler flygplatser.

Flygförbudet har lett till inställda och försenade flyg mellan Europa och Asien. Thai Airways ställde in nästan 30 avgångar, vilket påverkade 5 000 passagerare.

Pilot släppt

Den indiske stridspiloten Abhinandan Varthaman som Pakistan tillfångatagit frigavs på fredagen och överlämnades till indiska myndigheter. Bilder i indiska medier visar när Varthaman passerar gränsen vid Wagah-Attari.

– Som en fredsgest och för att dämpa tonläget, sade utrikeminister Shah Mahmood Quresh när han informerade Pakistans parlament om beslutet.

Filmer på piloten har spridits i sociala medier och väckt upprörda känslor på båda sidor av den konflikt som fortsätter skörda liv.

Skottväxling över gränsen mellan länderna har fortsatt. Fyra civila, varav två barn, dödades på den indiska sidan i en granatattack mot ett bostadshus på fredagen, uppger polisen. I samband med ett tillslag mot misstänkta medlemmar i en beväpnad separatistgrupp i den indiska delen av Kashmir dödades fyra soldater och tre misstänkta separatister.

Ökad spänning efter terrordåd

Kashmir, där majoriteten av befolkningen är muslimer, har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.

Den tändande gnistan för den ökande spänning som nu råder mellan Indien och Pakistan om Kashmir härrör från en självmordsattack som dödade 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor i Kashmir för två veckor sedan. Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Muhammad har tagit på sig dådet.

Publisert:

LÄS VIDARE