Undantagstillstånd i Egypten

Av: Niklas Eriksson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Presidenten inför utegångsförbud

1 av 7

Egyptens president har utlyst ett 30 dagar långt undantagstillstånd och infört utegångsförbud.

Och varnade för ytterligare åtgärder för att komma tillrätta med helgens våldsamma protester.

Minst 50 människor har dött.

En arg president Mursi höll tal i tv.
En arg president Mursi höll tal i tv.

Presidentens besked gäller städerna Suez, Ismailiya och Port Said och kom strax före 21 på söndagskvällen.

– Utegångsförbud gäller i 30 dagar med start vid midnatt, sa presidenten i statlig tv, skriver AP.

Han varnade också för att han kan komma att utlysa fler krisåtgärder om helgens demonstrationer fortsätter i veckan. En arg Mursi sa i talet att han inte skulle tveka att när det gällde att stoppa hot mot ”landets säkerhet”.

– Jag har sagt att jag är mot nödåtgärder men jag har också sagt att om jag måste för att stoppa blodspillan och för att skydda folket kommer jag agera, säger Mursi i tv, skriver AP.

– Om jag måste kommer jag göra mycket mer för Egyptens skull. Det är min plikt och jag kommer inte tveka.

Efter att Mursi utlyst undantagstillståndet bjöd han in oppositionen till samtal, som han vill föra under måndagen, skriver AP.

President Muhammad Mursi, som leder nationella försvarsrådet, vädjar om dialog och diskussion för att övervinna politiska meningsskiljaktigheter.

Förtroendekris

Men förtroendet för honom har sjunkit, han uppfattas inte som hela folkets president, utan som en som går islamisternas ärenden.

Mursis erbjudande fick ett försiktigt välkomnande av oppositionsalliansen Nationella räddningsfronten, som dock har krävt en tydlig dagordning och garantier för att eventuella överenskommelser genomförs.

I hamnstaden Port Said ljöd skottlossning genom gatorna, när anhöriga på söndagen skulle begrava dem som dödats under veckoslutets oroligheter.

”Ned med brödraskapet”

Tusentals människor gick i procession genom staden för att begrava sina döda, sedan 33 människor mist livet under upplopp som utbröt när supportrar till fotbollslaget al-Masry fått sina dödsdomar. Supportrarna fälldes för delaktighet i kravallerna där 74 personer miste livet i samband med en hemmamatch för ett år sedan.

"Vår stad har blivit träffad av inrikesministeriet" och "Ned med brödraskapets styre", skallade slagorden. De politiska meningsmotsättningarna skär djupt genom staden, där det länge rått ett spänt förhållande mellan demonstranter och poliskåren.

Flera döda

På söndagen krävdes fyra dödsoffer, bland dem en 18-åring dog av en skottskada i bröstet. Över 400 människor hade skador efter att ha inandats tårgas och närmare 20 hade skottskador, uppgav chefen för stadens sjukhus.

I Kairo vägrade upprörda kravallpoliser låta inrikesministern delta i begravningen av två kollegor. Poliserna dödades i oroligheterna i Port Said i lördags. Portförbudet var en protest mot att poliserna inte hade utrustats med skarp ammunition för att kunna försvara sig själva under kravallerna vid fängelset i Port Said.

I fredags spårade protester mot president Mursi ut i våldsamheter på flera håll i Egypten, bland annat när tiotusentals människor visade sitt missnöje på Kairos gator.

I Suez dog under fredagens oro åtta människor, sju demonstranter och en soldat.

Publicerad: