Juholt talar ut om sista tiden som partiledare

avPär Karlsson

Foto: ANDERS DEROS

I boken "Utmanaren" ger Håkan Juholt sin version av hans korta och tumultartade tid som S-ledare.

Där avslöjas att han förde hemliga samtal med Ingvar Carlsson och att han är besviken på partisekreteraren Carin Jämtin.

– Visst kände jag att de fanns de runt omkring mig som inte satte ned foten, säger Juholt i boken.

I dag släpptes boken "Utmanaren" som beskriver Håkan Juholts liv och hans rekordkorta tid som partiledare. Författaren Fredrik Loberg, till vardags journalist på tidningen Nyheterna, intervjuade Juholt vid flera tillfällen under och efter att han satt i toppen av partiet.

”Kölhalning”

Den 7 oktober 2011 avslöjade Aftonbladet att Håkan Juholt under flera år begärt ut för mycket bostadsersättning för sin övernattningslägenhet i Stockholm. Avslöjandet blev starten på vad Juholt kallar för en fyra månader lång "kölhalning" efter vad han själv tycker var en lyckad inledning på partiledarskapet.

Några dagar senare var pressen mycket stor på Håkan Juholt när han träffade partiets mäktiga verkställande utskott. Under veckan som gått hade flera S-företrädare gått ut och krävt hans avgång.

Ringde Carlsson

I boken avslöjas att Juholt tog hjälp av en av sina föregångare, Ingvar Carlsson. Under mötet ringde han till S-legendaren för att få stöd och råd om hur han kunde gå vidare.

Juholt ger i boken också en känga till flera ledande socialdemokrater - däribland partisekreteraren Carin Jämtin - för att de inte stod upp och sa att "drevet mot Håkan Juholt måste få ett slut". Han kritiserar även Sven-Erik Österberg och Wanja Lundby-Wedin hårt, som var de som var mest drivande i S-toppen att få bort Juholt från partiledarposten.

Utomkroppslig upplevelse

I boken ger också Juholt sin bild av hur han mådde under den här perioden. Han berättar att han mådde som allra sämst dagen innan den stora partiledardebatten i riksdagen den 12 oktober. Men en djupt pressad S-ledare lyckades ändå förbereda sig tillräckligt.

Innan han klev upp i talarstolen visste han att många tvivlade på att han skulle klara uppgiften.

– När jag hör talmannen säga "debatten inleds, Socialdemokraternas ordförande" blev det en väldigt märklig upplevelse. Kroppen reagerar och går i väg mot talarstolen, men ett kort, kort ögonblick så tycker jag att jag ser på mig själv när jag går där...jag till och med hinner tänka tanken "Vad gör jag här nu", säger Juholt i boken.

Avgick i Oskarshamn

S-ledaren klarade av debatten. Men någon vändning för honom kom aldrig. Några månader senare var hans tid som partiledare över. Han avgick efter att ha hållit ett tal i hemstaden Oskarshamn den 21 januari 2012 efter att ha planerat talet tillsammans med kompisen och före detta finansministern Pär Nuder. I boken avslöjas att den första planen var att ge beskedet i Kulturhuset i Stockholm. Men Juholt tänkte om.

– Hela tiden i vackra Oskarshamn får man följa storpolitiken via tv. Jag tycker det var en skön blinkning att Sverige fick följa storpolitiken från Oskarshamn.