Vietnamveteran hittad - efter 44 år

1 av 3 | Foto: John Hartley Robertson vid Gröna baskrarna.
NYHETER

Den amerikanske soldaten John Hartley Robertson försvann i en helikopterkrasch under Vietnamkriget.

I 44 år har han varit dödförklarad.

Nu tros han ha hittats av dokumentärfilmare i en liten vietnamesisk by – fullt levande.

Det var under en sekretessbelagd specialoperation i Laos 1968 som den amerikanske soldaten John Hartley Robertson försvann. Helikoptern han flög sköts ned, började brinna och kraschade mot marken. Amerikanska militär dödförklarade honom.

Hittades i Vietnam

Där skulle historien om John Hartley Robertson kunnat ha slutat.

Men under ett välgörenhetsuppdrag i Vietnam 2008 fick den amerikanske krigsveteranen Tom Faunce höra att den stupade soldaten fortfarande var vid liv. Faunce bestämde sig för att söka efter Robertson och fick den kanadensiske dokumentärfilmaren Michael Jorgensen med sig.

Och nu säger sig Jorgensen och Faunce ha hittat den 76-årige Vietnamveteranen – fullt levande, i en avskild vietnamesisk by.

Den mystiske soldaten ska enligt dokumentärfilmarna vara förvirrad och inte längre kunna prata engelska, skriver The Sun. Han minns varken sin födelsedag eller sina amerikanska barns namn. Robertson ska ha sagt till Jorgensen att han efter helikopterkraschen blivit gripen och satt i fångenskap av vietnameser, där han blev torterad. Efter en tid släpptes han och gifte sig senare med en vietnamesisk sjuksköterska. De har nu barn ihop.

Vill inte DNA-testa

Till en början var Robertsons amerikanska barn och före detta fru villiga att göra ett DNA-prov för att säkerställa hans identitet, men de har nu ändrat sig.

– Det kan bero på att de inte vill veta om det är han. Jag menar, det var ett smutsigt krig, säger Michael Jorgensen till The Sun.

Robertsons enda överlevande syster har träffat den mystiske mannen och är säker på att det är hennes bror.

– Det är ingen tvekan. Jag var säker på att det var han när jag såg videon. Men när jag höll hans huvud i mina händer och såg i hans ögon, var det ingen fråga om att det var min bror, säger hon till Jorgensen i dokumentärfilmen.