Stefan Löfvens mamma intvingad i nazirörelsen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mörka familjehistorien avslöjad

1 av 2
Stefan Löfven

Stefan Löfven berättade att hans biologiske morfar var aktiv nazist.

Aftonbladets granskning visar att även partiledarens mamma som ung var medlem i naziströrelsen.

– Hon tvingades in i det av sin pappa mot sin bestämda vilja, säger Stefan Löfvens bror.

Uppgifterna om Stefan Löfvens familjs mörka historia är tidigare okända. Det var under arbetet med en bok om S-ledaren som journalisterna Lova Olsson och Lena Hennel som Stefan Löfven själv fick vetskap om morfaderns engagemang i naziströrelsen.

– Det känns naturligtvis olustigt trots att det handlar om en person som jag inte har haft någon relation till, säger han i intervjun i AiP.

”Långt från nazismen”

Han lärde känna sin biologiska mamma, Siri Löfven, först när han var i 20-årsåldern.

– Vi pratade väldigt mycket politik. Hon var väldigt tydlig i sina värderingar och de var så långt från nazismen som man kan komma, säger han till Aip.

I de gamla nazistiska tidskrifterna med budskap som "Handla aldrig hos en jude", där morfar Ludvig "Ludde" Löfven står nämnd, finns dock även Stefan Löfvens då 17-åriga mamma med.

I tidningen Ungt Folk, den nazistiska ungdomsorganisationen Nordisk Ungdoms organ, från 1939 skickade hon "Midvinterhälsningar" till läsarna. Som flicka kallades hon Siri, senare i livet ändrade hon till sitt andranamn Margareta.

”Tvingades in”

Men Stefan Löfvens bror Ulf Löfven säger att deras mamma tvingades in i rörelsen av morfadern.

– Han anmälde henne, och även hennes bror, till flera organisationer och skickade julhälsningar till tidningen i hennes namn mot hennes bestämda vilja, det var en av anledningarna till att hon bröt med honom.

Han säger att hans och Stefans moder sällan pratade om deras morfar.

- Och när hon gjorde det inte med någon kärlek.

Jobbade på tryckeri

Stefan Löfven säger in intervjun med Aktuellt i Politiken att hans morfar inte bara övertygad nazist. Han arbetade också i dess tjänst, vid ett tryckeri för en nazistisk tidning vilket bekräftas av Aftonbladets granskning.

I flera nummer av "Den svenske nationalsocialisten" från slutet på 30-talet och början på 40-talet skickar morfadern hälsningar i julnumret under rubriken "God Julhelg och ett gott nytt kampår".

Hälsningarna är undertecknade "L. Löfven m familj".

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven för en kommentar, men utan resultat.

Publicerad: